Foto: Screenshot Armswatch.com

Autorka teksta „Srpsko oružje prodavano Ukrajini: dokazi o prokrijumčarenim granatama korišćenim protiv Donbasa“ je bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva koja je na istom portalu pisala o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije u prodaju naoružanja i hapšenju uzbunjivača iz valjevske fabrike Krušik.

Portal je nedugo po objavljivanju današnjeg teksta privremeno bio oboren.

U tekstu se navodi da iako Srbija zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu od početka oružanog sukoba između Ukrajine i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), čini se da je srpsko oružje proizvedeno 2016. ukrajinska vojska koristila u ratu u Donbasu.

Tekst je ilustrovan brojnim fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Donbasa 9. novembra. Na jednoj od njih, kako se navodi, prikazana je srpska minobacačka mina M73 HE KV, kalibra 60 milimetara, koju su pronašli vojici DNR u Donbasu a koju je, kako se dodaje, ispalila ukrajisnka vojska, ali nije eksplodirala.

To nije prvi dokumentovani slučaj da ukrajinska vojska koristi srpske minobacačke mine. Prema dokumentaciji do koje je došao Arms voč tokom 2016. godine, tri strane vlade su naručile i nabavile takve mine M73HE od srpske fabrike oružja Krušik – vlade SAD, Saudijske Arabaije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija, prema javno dostupnim podacima, zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu. Američka vlada je zvanično odobrila izvoz smrtonosnog oružja u Ukrajinu, ali godinu dana kasnije, u decembru 2017.

UAE, međutim, prema ukrajinskim podacima, izvoze oružje u tu zemlju, navodi se u tekstu.

Ukrajina i UAE potpisali su 24. februara 2015. u Abu Dabiju vojni sporazum koji je, po rečima tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, trebalo da ojača odbrambene sprosobnosti Ukrajine.

Posle potpisianja sporazuma savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, Anton Gerašneko je objavio da će ta saradnju značiti da će UAE „snabedevati Ukrajinu određenim tripom oružja i vojne opreme“ ali da, kako je dodao, „vrste i količine isporuka… nisu dostupne na Fejsbuku“ .

On je naglasio i da se Arapi, za razliku od Evropljana i Amerikanaca, ne plaše Putinovih pretnji otpočinjanjem trećeg svetskog rata u slučaju isporuka oružja i municije Ukrajini.

Dokumenti otkrivaju da su 2016. UAE nabavili ukupno 120.000 komada minobacačkih ganata proizvedenih u Krušiku, a među njima i 60 mm M73 HE minobacačke mine kakve su pronađene u Donbasu, navodi Arms voč.

Izvoznik je, dodaje se u tekstu, bio privatna srpska kompanija GIM koju je, prema pismu upućenom Krušiku, predstavljao otac srpskog minuistra unutrašnjih poslova Branko Stefanović.