Foto: RTRS

Kako li će ujutro Denis Zvizdić razriješiti “tešku dilemu” na kom će spratu zgrade zajedničkih nam institucija na Marijin dvoru, provesti radni dan!? Na drugom – gdje je sjedište Predstavničkog doma ili dvadesetak stepenika više – na trećem, gdje je kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara!? Šta god da odluči, postaće “istorijska ličnost” – prvi i za sada jedini “čelnik” izvršne i zakonodavne vlasti u Evropi.

Paralelna ovlašćenja kakva su nekada imala kraljevi ili monarsi, a protiv kojih se savremena evropska demokratija borila i izborila – u svim razvijenim i civilizovanim zemljama – ali eto NE i u BiH. I zbog toga će “svemogući” Zvizdić sutra da uzrurpira dva kabineta i dvije oročene mu fotelje! Tako je megalomanski “izabrao” još prije osam mjeseci, kada je paslanički mandat preuzeo, a ministarskog se odrekao nije. Dvojnu funkciju grčevito je, svih prethodnih mjeseci branio, a čime drugim do “državnim” interesima, uprkos činjenici da mu je prva “firma” – Savjet ministara, bilježio više otkazanih nego održanih sjednica, a druga Predstavnički dom – niti jednu redovnu sjednicu!

– Neću se povući, zato što te dvije funkcije nisu u sukobu interesa – izjavio je Zvizdić u decembru prošle godine.

I zaista – Izborni zakon, nije zabranio mogućnost izbora “probirljivom” Zvizdiću!

Ali jeste Ustav BiH jasno razgraničio zadatke izvršne i zakonodavne vlasti – ministara i poslanika!

Prvi zakone i odluke predlažu! Drugi ih usvajaju i njihovu realizaciju kontrolišu! No svemogući Zvizdić će i predlagati i vlastite prijedloge usvjati i realizovati ih i realizaciju kontrolisati! Pod uslovom, naravno, da mu “firme” prorade.

Za Milorada Dodika više od Zvizdićevog paralelizma sporna je uloga obično govorljivog visokog predstavnika, vrhovnog tumača svega i svačega u BiH, koji sada glasno ćuti.

– Ako može za njih da ne bude ništa sporno u tom pogledu onda to govori na koji način se ponaša sam OHR. Očigledno da ovdje može svašta. Ali svakako nije dobra praksa u kojoj jedna ličnost predstavlja ili treba da predstavlja zakonodavnu i izvršnu vlast. I to mnogi na zapadu i u demokratskom svijetu neće razumjeti – kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Iz Zvizdićeve vizure, u Ustavu BiH ne piše ni da predsjedavajući Savjeta ministara ne može biti istovremeno i predsjednik Ustavnog suda BiH. Da li to znači da uskoro možemo očekivati umjesto “dva u jedan” – “tri u jedan” – da svemogući predsjedavajući zasjedne i u fotelju Zlatka Kneževića, pita Nenad Stevandić.

– Ostala je još sudska vlast i da uvedemo šerijatska pravila u BiH, znači neprimjereno čak iako je u pitanju neka trka unutar SDA. To je prvo sramota, a drugo neodrživo ako želimo da imalo uvažavamo postojanje Bosne kao države, to će biti velika prepreka – ističe Stevandić.

I prethodnih izbornih godina, znali su bh. ministri da presjednu u poslaničku fotelju.

No nikada nisu u dvije fotelje, istovremeno sjedili. “Zamke” su izbjegavali ili prenosom ovlaštenja na zamjenika ili tako što bi poslanički mandat prihvatili, ali u radu Parlamenta nisu učestvovali, sve dok se ne izabere novi SM.

No, eto, velikodušno, ali neustavno, Zvizdić će ljetos udarnički raditi dva posla. Vehid Šehić nema dilemu – dvojne funkcije su neustavne! A bile bi i nezakonite da Ustav i pojedini normativi nisu u koliziji.

– Može se prenijeti sva ovlaštenja na zamjenike ministara. Imamo praksu u drugim državama – oni imaju zamjenske poslanike, tako da dok god on obavlja funkciju ministra ili predsjedavajućeg, druga osoba sa liste te političke stranke će privremeno obavljati funkciju poslanika – pojašnjava Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a BiH.

Ako će već, u pravnom vakuumu, Zvizdić nekažnjeno da sjedi na “dvije” fotelje – dvije plate, za sada, primati neće!

Osim ako, kakvim internim ministarskim aktima, ponovo inovatorski, ne odluči drugačije!? A iskustva u inovacijama, očigledno ima!