Trenutak kada je u 6.31 po lokalnom vremenu u Koventriju prva osoba zvanično vakcinisana u Zapadnoj Evropi pozdravljen je aplauzom.

“Osećam se vrlo emotivno danas. Zaista je neverovatno. Pre manje od godinu dana lečili smo prvog pacijenta s kovidom i sada smo u mogućnosti da dajemo vakcinu. Tim je bio neverovatan”, kazao je Nikita Kanani, medicinski direktor osnovne zdravstvene nege u Engleskoj.

Nacionalna zdravstvena služba uvrstila je u prioritete za vakcinaciju starije od 80 godina, zdravstvene radnike i osoblje staračkih domova.

Devedesetogodišnja žena iz Severne Irske prva je osoba koja je primila vakcinu. Ona će imunitet steći tek pred početkom januara, kada će biti stvorena imuno tela u njenom organizmu.

“Mislila sam da je šala, da će početi od mene. Nisam verovala. Ali srećna sam što se tako dogodilo i nadam se da će to pomoći i drugim ljudima, da se otarasimo ove strašne napasti”, kazala je Margaret Kinan.

Nekoliko minuta nakon Margaret drugi je vakcinu primio muškarac njenih godina koji joj je pomalo i “ukrao šou”, i to zbog svog imena i prezimena – Vilijam Šekspir.

“Mislim da je ovo prekretnica. Ovo bi moglo promeniti naše živote, zar ne? Životi nam se počinju menjati”, kazao je Vilijam.

Britanija je od Fajzera naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom na to da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet. Ali će ova količina biti verovatno dovoljna da zaustavi drugi talas korone.

“Hvala našoj Nacionalnoj službi, svim naučnicima koji su naporno radili na razvoju ove vakcine, svim dobrovoljcima i svima koji su se pridržavali pravila da bi zaštitili druge. Pobedićemo ovo zajedno”, poručio je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Vakcinacija se u Britaniji obavlja u 50 bolničkih centara, za sada samo za one starije od 80 godina. Vlada u Londonu objavila je da ova vest predstavlja svetlo na kraju tunela u borbi koju čovečanstvo vodi već 10 meseci.