Nevenka Popović Šević, sestra devetnaestogodišnjeg vojnika ЈNA Branka Popovića, koji je poginuo 2. maja 1992. godine na Skenderiji, upitala je nadležne u BiH, političare i organe pravosudnih institucija, za koje je navela da treba da preuzmu inicijativu i odgovornost, zašto je prošlo 30 godina, a da su ostale nerazriješene okolnosti ovog zločina.

– Apelujem i pozivam odgovorne na svim stranama, da se ovo konačno riješi – istakla je Ševićeva.

Ševićeva, čiji je brat 1992. bio na odsluženju vojnog roka u ЈNA, rekla je novinarima u Istočnom Sarajevu da je trebalo 30 godina da na vidjelo izađu nove činjenice, koje do sada nisu iznesene.

Gordana Gvozdenović, sestra ubijenog poručnika ЈNA Obrada Gvozdenovića, rekla je da je došla da oda poštu bratu i ostalim mladićima koji su na svirep način ubijeni u Sarajevu, a ne da provocira nekoga.

Pripadnik vojne policije ЈNA Danilo Beribaka, jedan od preživjelih iz kolone koja je izlazila iz Sarajeva i napadnuta u Dobrovoljačkoj ulici, rekao je da je bio u posadi “vidre”, te da su prilikom otvaranja vrata dva vojnika ranjena.

– Јedan je podlegao. Ne zna se je li podlegao od ranjavanja ili je mučen u bolnici – naveo je Beribaka, ali je napomenuo da je medicinska sestra iz bolnice potvrdila da je taj vojnik bio mučen.

On smatra da je vrijeme da se naraštajima u BiH kaže istina, a ne da se oni lažu, osvrnuvši se na to da se 30 godina sluša jednu te ista priča, da je napadnuto Predsjedništvo.

– Zašto lažemo naraštaje koji dolaze, zašto ne kažu istinu? Ako se krenulo do Doma ЈNA, da se pomogne ljudima, zašto su oni ubijeni? Priča je da paravojne muslimanske snage nisu imali naoružanja, a od čega su gorjela vozila, tijela pripadnika ЈNA ugljenisana? – upitao je Beribaka.

Prema njegovim riječima, ne može se govoriti o suživotu, dok god se istina ne počne govoriti, koja jednom treba da se kaže.

– Pitam predstavnike federalne Vlade, pripadnike “Zelenih beretki”, Teritorijalne odbrane, federalne medije, koliko je poginulo 3. maja njihovih ljudi. Nijedan. Bila je to klasična sačekuša, u kojoj je stradalo sedam pripadnika ЈNA, dva iz Bataljona vojne policije – rekao je Beribaka, te poručio da od sudskog procesa ne očekuje mnogo.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici “Zelenih beretki” i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila ЈNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Tužilaštvo BiH je tek nedavno podiglo optužnicu za zločine nad pripadnicima ЈNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.