Foto: BETA

U anketi “Kako mislite da će se razrešiti pitanje Kosova za vreme aktuelne vlasti?”, na sajtu Danasa, glasao je 741 građanin.

Najveći broj njih, odnosno 42 odsto, smatra da će se pitanje Kosova rešiti priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Njih 38 odsto smtra da se neće rešiti za vreme aktuelne vlasti, a 21 odsto građana smatra da će doći do razgraničenja Srbije i Kosova.

Na istoj anketi urađenoj na Tviteru gde je glasalo oko 600 građana, više od 50 odsto misli da će Srbija priznati nezavisnost Kosova. Njih 43 odsto smatra da će ostati status kvo po pitanju Kosova i nakon aktuelne vlasti u Srbiji, a samo njih šest odsto misli da će doći do razgraničenja.

Anketa na Fejsbuku glasila je “Da li ste za razgraničenje Srbije i Kosova?”, i od 3.600 glasača njih 68 odsto glasalo je protiv razgraničenja, dok su ostalih 32 odsto bili za tu ideju.

Poslanik Nove Srbije Đorđe Vukadinović, komentarišući rezultate ankete, kaže da “ovo kako se vlast ponaša, a pre svega izjave Aleksandra Vučića, govori da oni traže najbezbolniju formu da se to priznavanje nezavisnosti izvrši. Građani u anketi su glasali tako jer prepoznaju poruku, odnosno nameru da se to priznanje dogodi”.

“Protiv razgraničenja su oni koju su protiv bilo kakvog deljenja Kosova, odnosno oni koji su za Kosovo u sastavu Srbije, to je glavni razlog, a drugi razlog je taj što ljudi ne veruju mnogo u tu opciju”, objašnjava Vukadinović.

Mnogo građana je komentarisalo anketu i iznelo različita mišljenja o ovoj temi.

Jedan komentar glasio je “Faktičko priznanje Kosova odmah, što znači da Srbija više ne bi sprečavala da Kosovo postane članica UN i svih međunarodnih organizacija. Takva odluka bi sigurno poboljšala položaj Srba na Kosovu, odnose dve države i dva naroda.”

Sa druge strane, neki smatraju da Srbija ne može i ne sme da se odrekne dela svoje teritorije.

“Srbija je članica UN sa jasnim granicama, uključujući KiM u svom sastavu, plus rezolucija 1244, plus pola zemljine kugle nije priznalo Kosovo kao nezavisnu državu, tako da ta država može postojati samo na papiru. Neće nam biti bolje ako se odreknemo dela teritorije, to može izazvati samo nove probleme oko granica”, glasi komentar jednog od čitalaca.

Pojedini ipak smatraju da je najbitnije da dođe do izmirenja dva naroda, kako bi se počelo sa rešavanjem bilo kakvih drugih pitanja.

“Ja sam za pomirenje dva naroda. Da svako osudi svoje zločince, pa onda ako možemo zajedno možemo, a ako ne možemo da se razilazimo”.