Foto: RTRS

Prvi je revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz BiH, javlja Anadolija.

Nakon toga održana je konferencija za medije.

Predsjednik Turske Recep Tajip Erdogan kazao je da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO savez.

Kazao je i da je potrebno što prije formirati vlast.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari ugostiti članove Predsjedništva BiH. Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO za šta Turska pruža veliku podršku – izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

Erdogan je rekao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

– Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa – izjavio je.

Predsjednik Turske je kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

– Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije – rekao je Erdogan.