Foto: Sven Mandel

Kulminacija je odluka da se sporazum o jednoj od najbesmislenijih avio linija na svetu Priština – Beograd potpiše u americkoj ambasadi u Berlinu. Dakle, na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država u Nemackoj.

Ovaj dogovor je predstavljen kao istorijski, čak je i predsednik Tramp tvitovao na tu temu iako on realno nema nikakav uticaj na poboljsanje života na KiM i na odnosa Beograda i Prištine.

Sada je stigao odgovor. Imenovanje Kristofa Hojzgena, najvaznijeg čoveka u spoljnopolitičkom timu Angele Merkel za specijalnog izaslanika EU je dokaz da Evropa nije spremna da Americi prepusti rešavanje problema Kosova. Procenjeno je da Borelj nema autoritet da se suprotstavi Amerikancima i resenje je nađeno.

Sam Kristof Hojzgen je veoma upućen u desavanja u Srbiji, bio je posebno aktivan u periodu 2011. i 2012. godine, kada je držao komunikaciju sa šefom kabineta Borisa Tadića Miodragom Rakićem i Aleksandrom Vučićem.

U Beogradu se pričalo da su ova dvojica posle poraza Tadića na predsedničkim izborima krenuli u Berlin na sastanak sa Hojzgenom kako bi se odgovorila koalicija DS i SNS po ugledu na koaliciju u Nemačkoj između CDU i Socijaldemokrata, ali je navodno Tadić Rakića vratio bukvalno sa aerodroma.

Aleksandar Vučić, Foto: Beta/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić, Foto: Beta/Dimitrije Goll

Hojzgen je imao ogroman uticaj na postizanje Briselskog sporazuma, a kontakti s Aleksandrom Vučićem nikada nisu prestali.

Biće interesantno kako će izgledati “rat velikih” oko Srbije. Do sada smo u istoriji u ovakvim situacijama uvek loše prolazili. Plašimo se da će tako biti i ovoga puta.