Dimić je na predavanju o temi “Srpski 20. vek”, koje je održao u Adrićevom institutu u Andrićgradu u okviru naučnog skupa “Gozba i književnost”, istakao da je 20. vijek započeo i završio nasiljem nad srpskim narodom.

– Taj vijek je ispunjen egzodusima, genocidom, usponima, nevjerovatnim padovima, mogućnošću da se nekoliko puta pravi i gubi država, da se dovodi egzistencija srpskog naroda do granice opstanka, da otvarate epohe u kojima se srpski narod gotovo izgubio i najzad da odbacite cijelo iskustvo nekritički, što znači još jednu žrtvu – dodao je Dimić.

On je istakao je ovo predavanje o 20. vijeku samo pokušaj da se skrene pažnja da se jugoslovensko iskustvo ne smije odbacivati i da se mora kritički izučavati da bi se iz njega moglo izvući nešto što omogućava jasnije poglede u budućnost.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je divno što su u Andrićevom institutu u istoj godini održana predavanja o tome šta je bilo u 20. srpskom vijeku, kao i što se govorilo o porijeklu Mehmed paše Sokolovića.

– Večeras imamo priliku da čujemo stručnjaka o onome što sve nas najviše interesuje, o tome šta je bilo u prošlom vijeku, šta je to što je našu zemlju određivalo, šta je bila njena istorijsko-politička putanja i na koji način se o tome može razmišljati, a da se od toga u našim naivnim istorijskim predodžbama napravi jedna cjelovita slika o srpskom narodu i srpskoj istoriji – istakao je Kusturica.

Naučni skup “Gozba i književnost” počeo je 15. decembra, a biće završen sutra.