vode velikoalbansku politiku i da je riječ o cjelovitom planu stvaranja velikoalbanske federacije ili konfederacije.

– Značajan korak u tom smjeru je i uspostavljanje zajedničke diplomatije, odnosno integrisanje diplomatije i zajedničke spoljne politike. Pogotovo što albanski faktor uviđa da /samoproglašeno/ Kosovo neće ući u UN i to probaju da kompenzuju time što bi preko Albanije bilo zastupljeno u UN – naveo je Anđelković.

Prema njegovim riječima, ovo je ozbiljan potez ka velikoalbanskom ujedinjenju i stvaranju “velike Albanije”.

Anđelković je naveo da se uporedo sa tim zabranjuje srpskim zvaničnicima da dolaze na Kosovo i Metohiju, čime se radi na izolaciji srpske zajednice i stvara teren za potpunu okupaciju sjevera Kosova i Metohije.

– To je žalosno stanje stvari, ali to je tako, jer evidentno Albanci imaju podršku značajnih faktora i u EU i u Americi. Mi to moramo da konstatujemo, ali ne smijemo da se parališemo – ocijenio je Anđelković.

On je dodao da je vrijeme da Srbija odbaci iluzije da joj je EU prijatelj i da će Amerikanci da riješe problem Kosova jer su, kako je istakao, oni i dalje na liniji politike jedne vrste mirnodopske agresije prema Srbiji.

Anđelković smatra da je vrijeme da Srbija konstatuje da je Briselski sporazum mrtav i da ga poništi i energično krene u uspostavljanje institucija Srbije na sjeveru Kosova i Metohije.

– Ako je potrebno, da poništimo i prethodni sporazum o integrisanoj kontroli granica, da onemogućimo funkcionisanje bilo kakvih graničnih prelaza, uspostavimo alternativne puteve i na sve druge načine integrišemo sever Kosova sa ostatkom Srbije – naglasio je Anđelković.

On je ocijenio da se na velikoalbanski projekat mora odgovoriti srpskom defanzivnom politikom, “ali odlučnom, a to je integrisanje makar severa Kosova sa ostatkom Srbije”.

Ministar za EU i spoljne poslove Albanije Gent Čakaj i ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli potpisali su sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija i strateške kooperaciji spoljnih politika.

Priština je donijela odluku da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na područje Kosmeta.