Anđelković je istakao da posjeta Lavrova Republici Srpskoj i Srbiji govori o tome da Rusi doživljavaju Srbe kao strateške partnere u ovoj dijelu Evrope i uistinu kao saveznike.

On smatra da posjeta Lavrova nije samo simboličke prirode već predstavlja podršku Srbima u okolnostima kada se mijenja američka administracija i kada se u narednoj godini i narednom periodu generalno očekuju veći pritisci od Zapada.

– To je za nas jedna vrsta poruke podrške da nećemo biti sami, da ne treba da se plašimo, da u meri u kojoj nas Zapad pritiska možemo da računamo na rusku podršku – naveo je Anđelković.

Prema njegovim riječima, Srbima to treba da garantuje da će zaštiti svoje nacionalne interese iz prostog razloga što se svijet promijenio od 1999. godine.

– Danas je Zapad mnogo manje moćan, a Rusija kao i Kina mnogo snažnije. Posetu Lavrova zato treba shvatiti kao ozbiljno ohrabrenje za budućnosti i kao garant zaštite naših nacionalnih interesa – rekao je Anđelković.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se u ponedjeljak, 14. decembra, uveče u Istočnom Sarajevu sa predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i rukovodstvom Republike Srpske. Dan kasnije trebalo je da se Lavrov sastane sa tri člana Predsjedništva BiH, ali su Šefik Džaferović i Željko Komšić načinili diplomatski presedan i iznenada odbili da se sastanu.

Lavrov je juče posjetio Srbiju, a danas je u posjeti Hrvatskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime