Anđelković je rekao Srni da je Putin ponovo iskazao punu podršku Republici Srpskoj, njenom opstanku u dejtonskom formatu, i to na praktičan način.

On smatra da je Rusija svima stavila do znanja da čvrsto stoji iza Repubike Srpske i da će je politički, ekonomski i na svaki drugi način podržati.

“Pri tome je Putin istakao da je onaj sa kim razgovara i za koga misli da je garant politike koja održava Republiku Srpsku i dobre odnose između Banjaluke i Moskve – Milorad Dodik. Putin je eksplicitno njega podržao”, kaže Anđelković.

Rusija se, kako je ocijenio, na taj način ne miješa u unutrašnju politiku BiH i Republike Srpske, ali legitimno iskazuje svoju želju da ima snažnu srpsku državu zapadno od Drine, koja je njen saveznik i iskazuje svoju podršku onome koga prepoznaje kao garanta takve politike.

Anđelković kaže da Rusija jasno uviđa da oni srpski političari koji su danas na vlasti u Sarajevu, na čelu sa Mladenom Ivanićem, imaju nesumnjivo prozapadni kurs i da su spremni makar i pasivno da prihvate da BiH uđe u NATO.

“A takva BiH bi bila uvrštena kao karika antiruskog sistema koji Brisel i Vašington stvaraju”, ocijenio je on.

S druge strane, dodaje Anđelković, Moskva je svjesna da Dodik i u interesu naroda Srpske i njenog opstanka, ali i u interesu dobrih veza sa Moskvom, koja je ključni faktor podrške Srbima, takvo nešto neće dopustiti.

“Zato Moskva sa toliko energije i posvećenosti danas staje uz Republiku Srpsku i Dodika, koji je na njenom čelu”, zaključio je Anđelković.