Dragomir Anđelković

Anđelković je podsjetio da je poznato da Erdogan podržava hegemonističke, unitarističke krugove u Sarajevu, ali da taj stav ne može da bude presudan faktor u novim geopolitičkim odnosima.

Prema riječima Anđelkovića, možda je Erdogan i u pravu, ali u tom slučaju ne treba odbaciti ni razmatranje Dejtonskog sporazuma na način da se BiH postepeno razdruži.

“Konstitutivnim narodima, odnosno entitetima, omogući samoopredeljenje i izbor sopstvene sudbine jer revizija može da bude na ovaj ili onaj način i svakako morala bi da podrazumeva saglasnost svih naroda”, naglasio je Anđelković.

Osvrćući se na ovu Erdoganovu izjavu nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Anđelković je ocijenio da Hrvatska pokušava da izvuče određene ustupke za sebe tako što žrtvuje interese Hrvata u BiH.

“Već više puta je povlačila poteze na način koji je veoma štetan za pripadnike njenog naroda u BiH i nije čudo što se Hrvati u BiH sve više oslanjaju na podršku Srpske i Srbije, jer su svesni da borba za izvorne principe Dejtona i njima odgovara”, kaže Anđelković.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da Dejtonski mirovni sporazum “obavezno treba revidirati” jer “nije donio rješenje za budućnost BiH”.