Anđelković je ukazao na to da se sada definišu novi svjetski odnosi i nova pravila koja će važiti u svijetu, dodajući da su Srbi loše prolazili u starim odnosima i u vrijeme kada su oni bili na snazi, dok je borba srpskog naroda protiv njih često bila defanzivna i svodila se na to da se preživi do nekog boljeg sutra.

Prema njegovim riječima, sada se prvi put javlja nada da će to bolje sutra doći u redefinisanju međunarodnih odnosa, gdje su ključni faktori Rusija i Kina.

– Dodik svojom hrabrom politikom orijentacije na Rusiju, koja nema konkurenciju u Evropi jer to niko ne radi kao on, otvara vrata Republici Srpskoj i Srbiji za budućnost – naveo je Anđelković za Srnu.

On kaže da Rusi danas gledaju ko se prema njima istinski prijateljski ponaša, što gledaju i Kinezi posredno preko Rusa, tako da će ti koji to rade u budućnosti imati šansu da mnogo bolje grade svoje nacionalne pozicije.

– Mi sa Zapadom evidentno nismo ništa mogli da postignemo. Zato je sada važno opstati i razvijati odnose na način koji nam garantuje budućnost – smatra Anđelković.

On je istakao da je Dodik u Rusiji uspio da produži snabdijevanje gasom, a pravi i aranžman za izgradnju novog gasovoda, što je od ogromnog značaja, baš kao i podrška koju Srpska dobija od Rusije za odbranu Dejtona.

– Ipak, prije svega je važno trasiranje puta u budućnost. Ova posjeta uistinu je jedan od elemenata u izgradnji tog puta koji se već neko vrijeme postavlja i mislim da će dati ozbiljan rezultat – zaključio je Anđelković.