Foto: Demostat

On je naveo da bi ove zaključke trebalo da pozdrave sve demokratske snage u svjetu jer predstavljaju poziv za nastavak borbe protiv kolonijalizma.

– Ono što su radili narodi Afrike i Azije 60-ih godina /prošlog vijeka/ i što je bilo od čitavog progresivnog svijeta pozdravljeno jeste ono što sada radi Republika Srpska – rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, zaključci Narodne skupština Republike Srpske moralo bi da bude pozdravljeno od svih demokratskih snaga u svijetu jer je nastavak onoga što su radili potlačeni narodi 60-ih godina prošlog vijeka.

– To je pokušaj da se konačno ukine ostatak kolonijalizma u Evropi. Mislim da bi i Bošnjaci trebalo da shvate da je i u njihovom interesu da se to desi, a ne samo u interesu Srba i Hrvata. Nikome strana kontrola nije donela ništa dobro – kaže Anđelković.

Anđelković navodi da ovi skupštinski zaključci nisu separatizam, nego antikolonijalizam i borba protiv strane kontrole i kršenja međunarodnog prava.

– Ovo je borba za pravdu, demokratiju i pravo naroda da odlučuju sami o svojoj sudbini. Ovo nije usmereno ni protiv koga. Јer neshvatljivo je da se neko usudio da u Evropi krajem 20. i početkom 21. veka uspostavlja jednu vrstu protektorata, koja podseća na ono što su radili Britanci u 18. i 19. vijeku – izjavio je on.

Anđelković ističe da se u BiH radi o zloupotrebi vlasti od samozvanih visokih predstavnika, koji se ne ponašaju kao visoki predstavnici koji pomažu, nego oni koji upravljaju i mijenjaju ustavna rješenja.

On očekuje da u prvom momentu Republika Srpska neće naići na širu podršku, ali da treba u tome da istraje, jer ni indijski nacionalni vođa Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma, /koji se u Idiji pasivnim otporom borio protiv britanskog kolonijalizma/ nije naišao na širu podršku kada je počeo ono što je radio 20-i i 30-ih godina prošlog vijeka.

– A već 40-ih godina je trijumfovao i postao poznat u čitavom svijetu. To će se desiti i sa naporima Srpske – istakao je on.

Anđelković napominje da Dejtonski sporazum predviđa suverenu zajednicu dvije države, u zajednici koja je jedna vrsta konfederacije, ali suverenitet je na tri konstitutivna naroda.

Međutim, podsjeća on, kasnije je BiH pretvorena u protektorat na način kako su pravljeni kolonijalni protektorati 19. i početkom 20. vijeka.

– I visoki predstavnik umesto da bude faktor koji pomaže primjenu sporazuma, postaje neko ko pokušava da upravlja i nameće nova rješenja, da modifikuje mirovni aranžman, što je apsolutno suprotno međunarodnom pravu – naglasio je Anđelković.

Narodna skupština smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u juče usvojenim zaključcima skupštinske većine.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i “obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma… posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10”.