Foto: Medija centar Beograd

“Uloga ruskog carstva u kreiranju Crne Gore bila je ogromna u svakom pogledu. Tu nije riječ samo o materijalnoj pomoći već i političkom pokroviteljstvu. Da nije bilo Rusije ne bi bilo Crne Gore Petrovića i Crne Gore uopšte”, izjavio je Amfilohije.

On je u intervjuu za Russia Beyond kazao da je zato “bezumna politika sankcija Rusiji od crnogorskih vlasti u prvom redu izdajnička prema Crnoj Gori”.

Amfilohije je dodao da “naš narod Rusiju naziva majkom”, objavljeno je na sajtu mitropolija.me.

“Ona je bila i ostala jedna od najznačajnijih pravoslavnih zemalja. Nakon pada Istočnoromejskog carstva (Vizantije) Rusija je spasila pravoslavni istok. Rusija je poslije ubistva cara Nikolaja i njegove porodice prošla kroz strašno sovjetsko raspeće, ali je ipak uspjela da sačuva svoju dušu i svoju pravoslavnu crkvu”, kazao je on.

Kako je dodao, “satanske sile su krenule na pravoslavnu crkvu, jedinu instituciju koju nisu uspjeli da razore ni Hitler, ni Musolini, ni boljševici, ni titoisti”. “Sa jedne strane raspiruju raskol u Ukrajini, a u Crnoj Gori spremaju otimanje crkvene imovine”, rekao je on.