Foto: Medija centar Beograd

“Potpisa bi bilo i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar 10 ljudi, zaposlenih u državnim ustanovama, reklo mi je da bi dobili otkaz ako bi se potpisali protiv tog propisa”, kazao je Amfilohije za podgoričke “Vijesti”.

Mitropolit je ocenio da je “Vlada taj zakon stavila u drugi plan nakon Trojičindanskog sabora u Podgorici, koji je pokazao snagu vernika”, jer su “shvatili da ne mogu ići protiv naroda”.

Rekao je da su “laž” spekulacije da on u dogovoru s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem pokušava da od Srpske pravoslavne crkve (SPC) odvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

“Vidim, neki iz Srbije objavljuju te bezumne laži”, rekao je.

Amfilohije je kazao da Đukanovića “poštuje kao čoveka i državnika”, ali da to ne znači da poštuje “njegovu bezumnu politiku” prema crkvi.

“Bojim se da to sada ne radi po svojoj volji, nego pod pritiskom i nasiljem NATO-a”, smatra mitropolit.

“NATO radi sve da uništi pravoslavlje i pravoslavnu crkvu. Zato uništavaju Siriju i tamošnje hrišćanstvo, Ukrajinu, potkopavaju temelje pravoslavne Rusije, a uništili su Kosovo i Metohiju. I sada evo hoće da uništi i Crnu Goru. E pa ne ide to, neće moći”, rekao je Amfilohije.