Foto: SRNA

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je poručio da je Crkva spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnela na sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti, premijer Duško Marković je ranije najavio da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se razumeju ili o strahovima koji postoje, kao i da država garantuje da nema razloga za strahove.

„Blagodarimo predsedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i verskim zajednicama u Crnoj Gori. Blagodarimo i na tom njegovom obećanju da će uputiti zvaničan poziv. Međutim, skrećemo pažnju na to da ako pod tim pozivom on podrazumeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vođeni, gde se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor“, rekao je Amfilohije.

Poručio je da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, doneo zakon koji je saglasan vekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

„Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin nam je nametao razgovor o tom bezakonju. Nije bilo govora o tome. Pokušali smo da im to obrazložimo prilikom susreta sa njima, pre Skupštine, oni su ostali pri tome, nisu prihvatili minimum onoga što smo mi tražili preko onih amandmana“, naveo je Amfilohije.

Ako predsednik Vlade, dodao je mitropolit, smatra da taj razgovor treba da bude o istinskom dogovoru i prihvatanju amandmana, onda ćemo mirne duše razgovarati o tome, „jer mi smo za zakon, ovo je Crkva koja je na zakonu utemeljena i zakonom vekovima vlada“.

Govoreći o dešavanjima u vezi sa planiranom litijom na Cetinju, mitropolit je rekao da oni svake subote idu na Ćipur, gde služe liturgiju, a da je sada to Crkvena opština nazvala litijom, koja bi prošla od Cetinjskog manastira do Ćipura.

„S obzirom na te neprilike na Cetinju, umolila nas je policija da ne idemo do Ćipura, nego da se moleban održi samo u Cetinjskom manastiru. Mi smo to prihvatili radi mira u gradu i radi bratske ljubavi“, rekao je Amfilohije.