Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Јovan D. Radović)

On je to rekao tokom liturgije u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice i Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

„I ovaj ovdje je obnavljao i obnavljao je crkvu na Lovćenu. To treba da zapamte i današnji Crnogorci koji ga napadaju da je on te hramove navodno pravio sebi. Nije sebi, nego svome pretku Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu obnovio je crkvu koju su srušili Austrijanci. Obnovio je onakva kakva je bila, a srušili su je ponovo brozomorcinasljednici Lenjina i Staljina. Ali, hvala Bogu, evo prolazi i njihovo vrijeme. Svaka sila do vremena, a Božija je svevremena. Ničija nije do zore gorjela“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je istakao da postoje dokumenti koji dokazuju da je kralj Aleksandar od manastira Praskvica kupio zemlju na Svetom Stefanu na kojoj se nalazi crkva.

„On je tu dolazio da ljetuje sa svojom kraljevskom porodicom. To je njegovo i pred Bogom i pred ljudima, i njegovog potomstva. Nažalost, nasljednici boljševika su to oteli i opljačkali. To pljačkaško djelo nastavlja se i danas“, kazao je Amfilohije.

Objasnio je i da je Sveti Aleksandar Nevski jedna od najznačajnijih ličnosti slovenskih naroda, prvenstveno ruskog naroda.

„I nije čudno što su kralj Aleksandar Karađorđević i kraljica Marija ovaj hram posvetili Svetom Aleksandru Nevskom“, rekao je Vladika Amfilohije i podsjetio na mučeništvo ove svetinje.

Vladika Amfilohije je rekao da je, kao što je nakon Hristovog stradanja i raspeća došlo do Njegovog vaskrsenja, vaskrsao i hram Presvete Bogorodice i Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

„Dao je Bog i vratio razum ljudima da u naše vrijeme ovaj hram bude obnovljen i da danas, sa posebnom radošću ovdje služimo sa dvojicom Episkopa naše Kijevske Rusi, Vladikom Lukom i Vladikom Diodorom, koji su nam donijeli blagoslov Svetog Aleksandra Nevskog“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je na kraju bogosluženja rekao da je proslavljanje Svetog Aleksandra Nevskog na ovo mjesto donio učenik Svetog cara Nikolaja Drugog kralj Aleksandar Karađorđević, koji je primio desetine hiljada protjeranih Rusa od strane boljševika, među kojima preko 30 episkopa na čelu sa Mitropolitom Antionijem.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime