Foto: RTRS

Dodik je naglasio da u BiH nema ruskih vojnika, ali da je poznata stvar da u Sarajevu postoji centar koji su formirali Amerikanci, Britanci i Bošnjaci da bi skupljali informacije o “malignom ruskom uticaju”.

“Ta priča je potpuno izmišljena. Nikada nisam čuo nijednog Rusa da je došao da kaže da nešto treba da se uradi. Rusi čak nemaju ni medije u BiH poput N1 ili `Al džazire`”, rekao je Dodik za “Sputnjik”, dodajući da je predlagao da se formira i balkanski ruski informativni servis.

Dodik je istakao da tvrdnje američkog analitičara Danijela Servera o tome da Moskva ima pogubne namjere na Balkanu, nemaju veze sa zdravim razumom i da žali SAD ako nemaju nikog relevantnijeg za analize.

Prema njegovim riječima, Server je muslimanski lobista i njemu su od 1991. za sve krivi Srbi.

“Ne može o tome da priča čovjek koji bar jednom godišnje ne dođe u BiH”, naveo je Dodik.

On je ocijenio da, ako je neko prisutan i vrši uticaj, onda je to Amerika.

Dodik je istakao da nema pozitivna iskustva sa američkim specijalnim izaslanicima.

“Ne razumijem američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju. Prvo su imenovali Metjua Palmera za Balkan, a potom i drugog izaslanika /Ričarda Grenela/ samo za dijalog Beograda i Prištine. Palmeru je time trebalo da bude sačuvan obraz i data mu je nadležnost za BiH jer je Grenel Trampov čovjek od povjerenja”, naglasio je Dodik.

On je rekao da visoki američki zvaničnici svakodnevno govore kako je dobro da BiH bude u NATO-u, “ali kada šef ruske diplomatije nešto kaže o tome, onda se svi podignu na noge”.

Dodik je rekao da je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov veliki poznavalac detalja “vezano za čitav sistem Jugoslavije i BiH” koji je veoma objektivan i nikada nije favorizovao samo prava Srba.

“Kada smo mi rekli da ne damo saglasnost da BiH uvede sankcije Rusiji, odmah smo postali ruski podanici, a iza toga ide priča da Rusi imaju veći uticaj nego oni /Amerikanci/”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, niko od Srba nije isključio Amerikance kao ljude koji treba da pomognu da se nešto radi, ali Srbi ne mogu da zaborave da su /Amerikanci/ sve uradili protiv srpskih državnih i nacionalnih interesa.

“U SAD moraju da shvate karakter Srba, moraju da shvate da su nam bacali osiromašeni uranijum, intervenisali su u BiH i stali na stranu muslimana i Hrvata, determinisali ishod rata i u Dejtonu nam u ponižavajućem obliku nametnuli međunarodni sporazum, da bi rekli da su pomogli. Ništa nisu pomogli. I sada nas žele u NATO-u? Ja neću u NATO”, istakao je Dodik.

On je rekao da je ranije Rusija čak iskazivala spremnost da uđe kao članica NATO-a, ali da se danas sve promijenilo, “samo je pritisak ostao isti”.

“Mi to ne moramo uraditi i nećemo to uraditi”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ne smatra da je floskula njegova rečenica da Srpska ima pravo na samoopredjeljenje.

“Nije to moj idealizam jer nama stranci godinama govore da su sastavni dio Ustava međunarodni akti kao što je pakt o ljudskim pravima i slobodama, a prvi član glasi da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Dodaje se da tamo gdje postoji međunarodna uprava, ona je dužna da pomogne narodima da se to pravo afirmiše. A kada se mi na to pozovemo, dobijemo odgovor da je to antidejtonski, jer se plaše otcjepljenja”, rekao je Dodik.

On je rekao da narod ima pravo na samoopredjeljenje i da je savršeno jasno “šta bi Srbi danas odlučili”.

“Oni se bore protiv bilo kakvog našeg isticanja prava na samoopredjeljenje. Mi moramo to da dočekamo i mi ćemo to dočekati”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je Srpska ostala stabilna u takvim teškim diskriminatorskim uslovima u BiH, kao i da Republika ima sve definicije države.

“Republika Srpska bi trebalo da dobije i stolicu u UN, ali i ne mora, mi ćemo neke druge zemlje zamoliti da nas predstavljaju u UN. Doći će neke druge generacije ljudi, mi treba da dočekamo to vrijeme, tako što će Republika Srpska raditi ovo što radi sada – imati svoju vlast, parlament, imati narod, imati svoju volju i baviti se investicijama koliko ona može”, rekao je Dodik.