Dodik newsweek

Kako ovaj list navodi, Osborne i Rubino, bliski prijatelji i poslovni saradnici nekadašnjeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog, sada pomažu partiji Milorada Dodika, predsjednika RS.

Newsweek podsjeća da je američko ministarstvo trezora sankcionisalo Dodika prošle godine zbog održavanja referenduma o proslavi Dana RS, te da su zvaničnici u Washingtonu utvrdili da referendum sprečava napore da se sprovede Dejtonski sporazum iz 1995. godine, sporazum koji je okončao rat u BiH, jer diskriminira nesrbe.

“Dodik je nazvao Bosnu ‘neuspješnom državom’ i tvrdio da bi RS bilo bolje ako bi se odvojila od ostatka zemlje, kažu analitičari koji tvrde da bi se tako izazvali novi sukobi, dok bi etničke grupe mogle početi uspostavljati nacionalne granice. Dokumenti i istraživanja nedavno su otkrili da lokalna policija u RS dobija obuku iz Rusije u vojnom stilu i sakuplja vojnu opremu, a što bi se koristilo za promociju separatizma”, navodi ovaj magazin.

U tekstu se napominje da je Osborne za magazin “Mother Jones” rekao da je SNSD usmeno pristao platiti 10.000 dolara mjesečno lobističkoj firmi Twin Rocks Global koju su on i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

Osborne je potvrdio da je pomogao uspostavljanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tokom posjete Washingtonu u julu, uključujući i sastanak s poznatim proruskim republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom iz Californije.

Newsweek navodi da ovo nije prvi put da su se Lewandowski i njegovi saradnici susreli sa liderima na Balkanu. U aprilu je Lewandowski otputovao u Srbiju i navodno ponudio telefonske razgovore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saveznika Dodika, sa američkim predsjednikom Trumpom. No, Lewandowski je negirao da lobira u ime Srbije.

Angažovanje bivših Trumpovih lobista u predizbornoj kampanji tema je o kojoj se u bh. javnosti govori u proteklom periodu. Čak je i sam Dodik nedavno prokomentarisao ovu mogućnost, poručivši da se radi o sadašnjim lobistima.

“Trump nema lobiste, ima svoj izborni štab, ljude koji rade profesionalno svoje poslove. Ponosan sam na premijerku Cvijanović koja je imala veoma uspješnu posjetu SAD-u, prije svega Vašingtonu sa stanovišta lica sa kojima se srela. Ono što mogu da vidim i ono što mogu da vide ljudi koji politički čitaju i nešto znaju o tome, mogu da potvrde samo da su to visokopozicionirani i bliski saradnici sadašnjeg predsjednika Trampa. O tome kako i šta dalje, bićete obaviješteni”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.