U izveštaju se prognozira da da će ruske trupe nastaviti sa pritiskom na čeličanu Azovstal u Marijupolju, u kojoj se nalaze preostale ukrajinske trupe. Dodaje se da će ruske snage pokušati da izgladnjuju preostale branioce čeličane i da neće dozvoliti zarobljenim civilima da se evakuišu.

U prilog toj tvrdnji navode to što u subotu nije izveden planiran humanitarni koridor za evakuaciju civila zarobljenih u gradu. Tada se okupilo oko 200 ljudi u nadi da će otići, ali su ih ruske snage rasterale, upozorivši ih na predstojeće granatiranje.

Istraživački centar navodi i da se Rusija koncentriše na napade na istoku.

Dodaje se da će ruske snage verovatno povećati obim kopnenih ofanzivnih operacija u narednim danima, ali je prerano reći koliko će to učiniti ili koliko će te ofanzive biti velike.

Podsetimo, Rusija je nedavno objavila da ima kontrolu nad čitavim lučkim gradom Marijupoljom, osim čeličane Azovstal u koju su se povukli preostali branioci grada. Takođe, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da neće nastaviti napade na čeličanu.

Ipak, to što otprilike 1.500 ukrajinskih vojnika u fabrici koja je poslednje uporište odbrane grada, definitivno ide u prilog tezi da Marijupolj nije pod potpunom ruskom kontrolom.