Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je Srbija izabrala evropski put i da Ukrajina računa na njenu povećanu podršku.

„Srbija je izabrala evropski put. Shodno tome, računamo na povećanu podršku Srbije, jer nas spaja zajednička evropska budućnost“, rekao je Tolkač za Medija centar.

Upitan da komentariše poziciju Srbije u odnosu na Ukrajinu i Rusiju, Tolkač je rekao da Ukrajina danas ne brani samo sebe, „već i zajedničke evropske vrednosti i budućnost slobodne i demokratske Evrope“.

„Svi izjavljujemo svoju privrženost principima medjunarodnog prava – nepovredivosti medjunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta država“, rekao je Tolkač kada je reč o uzdržanosti Srbije prilikom glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini UN, u kojoj se navodi da Rusija mora da bude pozvana na odgovornost za kršenje medjunarodnog prava invazijom na Ukrajinu.

On je podvukao da je situacija u Ukrajini teška.

„Nismo mi napali Rusiju. Mi branimo našu zemlju i branićemo je dokle god bude potrebno. Nemamo drugu otadžbinu. Rusiji je potrebno primirje samo da bi povratila snagu za novu ofanzivu, nova ubistva naših gradjana. Rusija ne sme da dobije takvu priliku“, rekao je Tolkač.

Ukrajinski ambasador je podsetio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno naveo pet uslova pod kojima su mirovni pregovori mogući.

„To su obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, poštovanje Povelje UN, nadoknada za sve ratne štete, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se invazija neće ponoviti“, rekao je Tolkač.