© Sputnik / Nebojša Popović

Crnogorski ambasador u UN Milorad Šćepanović, u okviru 41. sednice Saveta za ljudska prava UN u Ženevi, izvređao je đakona Srpske pravoslavne crkve Konstantina Dojića. Skandal se, kako prenosi portal IN4S, desio tokom priče o verskim slobodama i pravima Crkve, kada je Šćepanović prekinuo u diskusiji đakona Dojića, pokušavajući da ga isprovocira.

„Vaša ekselencijo, vaša vlada konfiskuje crkvenu imovinu u Crnoj Gori“, kazao je Dojić.

„Ne, dragi moj, znaš li ti uopšte šta je to konfiskacija. Rođen si posle tog vremena, znaš kada se to dešavalo“, dodao je Šćepanović.

„Može biti da ste vi rođeni u ono vreme kada su konfiskovali ekonomsku imovinu Crkve, a sada konfiskuju njenu imovinu, kulturno nasleđe. U vreme kad ste vi rođeni, pobili su sve sveštenike u Crnoj Gori — 180 sveštenika je ubijeno“, odgovorio je đakon.

Usledila je reakcija Šćepanovića.

„Stvarno? Nisam star kao tvoj otac, da se toga sećam“, rekao je neprimerenim tonom Šćepanović.

Đakon Dojić je potom uputio nekoliko pitanja crnogorskom predstavniku.

„Zašto mi vaša vlada ne da privremeni boravak u Crnoj Gori već sedam godina? Zašto me vaša vlada mrzi? Zašto vaša vlada misli da nemam pravo da postojim u Crnoj Gori?“, upitao je Dojić.

„Pitajte nadležne u Crnoj Gori“, odgovorio je Šćepanović.

„Vi ste nadležna vlast“, uzvratio je Dojić.

Šćepanović se pozvao na vladavinu prava, tvrdeći da je Crna Gora država vladavine prava.

„Nije, samo je ’u oblandi‘ demokratija. Vlada Crne Gore ne poštuje sudske odluke Crne Gore, Evropska unija je to stavila u izveštaj“, odgovorio je đakon Dojić, nakon čega je Šćepanović demonstrativno napustio sednicu uz povike:

„SPC nije crkva, već politička organizacija!