„Dugo nisam toliko plakao“, rekao je Delon (83) primajući nagradu od ćerke Anuške Delon uz veliki aplauz publike.

Uručenju Zlatne palme za životno delo prisustvovali su sinoć francuski ministar kulture Frank Riester, predsednik Kanskog festivala Pjer Leskir i njegov zamenik Tijeri Fremo. Delon je rekao da želi da se oprosti od publike kojoj želi da uputi zahvalnost.

„Odlazim, ali neću da odem pre nego što ne uputim zahvalnost. Publici dugujem to što sam zvezda“, rekao je Delon.

Emocije na sceni: Alen Delon

Glumac sa velikom harizmom je pre uručenja nagrade prešao crveni tepih festivala uz zvuke muzike iz filma „Klan Sicilijanaca“ Anrija Verneja u kojem glavne uloge igraju Delon, Žan Gaben i Lino Ventura. Delon je, vidno veoma dirnut dočekom publike, dao nekoliko autograma i zastajao da pozdravi prisutne.

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre. On je poslednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma „Na žarkom suncu“ (Plein soleil) Renea Klemana.

Alen Delon Foto: Beta/AP/ Arthur Mola

Uručenje nagrade izazvalo je polemiku u SAD, gde je američko udruženje „Žene i Holivud“ (Women and Hollywood) pokrenulo onlajn peticiju protiv Delona zbog njegovih ranijih verbalnih ispada na račun žena, migranata i homoseksualaca.

Delon je sa izuzetnom filmografijom i burnim privatnim životom postao mit svetske kinematografije s retkom harizmom, stilom i velikom fizičkom lepotom. Tokom šest decenija karijere, Delon, rodjen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, medju kojima su „Roko i njegova braća“ i „Gepard“ Lukina Viskontija, „Samuraj“ i „Pandur“ Žan-Pjera Melvila, „Gospodin Klajn“ Džozefa Lozija i „Eklipsa“ Mikelandjela Antonionija.

Iako je 1999. godine najavio da više neće glumiti, pojavio se u nekoliko televizijskih serija i u pozorišnim predstavama sa ćerkom. Takođe je upamćen i po duetu s Dalidom i njihovom pesmom „Paroles, Paroles“.

Iako je Delon poznat po verbalnim ispadima, aroganciji i egocentričnosti, većina Francuza, pored toga što ga smatra megalomanom, priznaje da je on je jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.