Komandant jedinice je Abdul DŽašari /42/ iz Sjeverne Makedonije i poznat je pod ratnim imenom Abu Katada al Albani.

Američko Ministarstvo finansija stavilo je DŽašarija na listu terorista 10. novembra 2016. godine i njegovo ime se nedavno pojavilo na memorandumima “Hajat Tahrir al Šama” kao jednog od članova višeg komiteta zaduženog za napore za pomirenje sa džihadističkom frakcijom Huras al Din.

Od 2012. godine 1.070 ljudi iz BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore otišlo je u Irak kako bi se, uglavnom pridružili “Islamskoj državi” i u manjem broju ogranku Al Kaide “DŽabar al Nusri” ili odnedavno “Hajat Tahrir al Šam”.

U Izvještaju Centra za borbu protiv terorizma pri američkoj vojnoj akademiji “Vest Point”, navodi se da je najveći broj stranih boraca iz regiona zapadnog Balkana u Siriju i Iraku otišao tokom 2013. i 2014. godine.

Oko dvije trećine ovog kontintenta ili 67 odsto bili su muškarci, 15 odsto žena i 18 odsto djece. Sa Kosova je otišao najveći broj muškaraca /256/ dok je iz BiH bilo najviše žena /61/ i djece /81/.

Usljed rođenja djece između 2012. godine i 2019. godine broj djece stranih boraca za zapadnog Balkana u Siriji i Iraku značajno je uvećan.

Prema zvaničnim podacima, broj djece rođene od roditelja sa Kosova i BiH na početku ove godine bio je 155. Novorođena djeca povećala su obim kontintenta sa zapadnog Balkana koji su bili u Siriji i Iraku na najmanje 1.225.

U proteklih sedam godina, poginulo je oko 260 onih koji su u Siriju i Irak otišli sa zapadnog Balkana. Većina je poginula u borbama ili u vrlo malom broju, prirodnom smrću.

Autor izvještaja pretpostavlja da je u Siriji od kontingenta sa zapadnog Balkana ostalo još više od 500 pojedinaca.

Najmanje dvojica stranih boraca od kojih je jedan iz Sjeverne Makedonije a drugi sa Kosova služe kaznu doživotne robije u Turskoj. Jedanaest državljana BiH