“Sve je moguće u državnoj zajednici BiH, gdje Federacija, uz pomoć poslušnika, ima za cilj da Republiku Srpsku uruši, i to sa onima koji su je stvarali ili da to bar tako izgleda”, ocjenjuje Udruženje “Čast otadžbine” u saopštenju.

Iz Udruženja “Čast otadžbine” ističu da je BORS postao “politički ofarban SDS-ovom temeljnom bojom, koja je zasnovana na enormnom trošenju novaca, pribavljanju priviligeja za sebe i svoje porodice, dok za to vrijeme optužuju druge”.

“Kako objasniti trošenje ozbiljnih para, bez usvojenog finansijskog plana, bez usvajanja izvještaja o prethodnom utrošku sredstava od sadašnjeg predsjednika, kao i bez izvještaja o njegovom radu? Jedini zadatak je bio osmisliti i sprovesti u djelo, dolazak poslušnih delegata koji bi izabrali /Milomira/ Savčića za još jedan mandat”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi, između ostalog, da je Savčić prolongirao održavanje posljednje izborne sjednice “zato što nije skupio dovoljan broj onih koji trpe njegovu samovolju ili nisu imali priliku da upoznaju dotičnog sa njegovim moralnim kvalitetima”, a ne, kako sam kaže, zato što niži nivoi nisu ispunili obaveze.

Iz Udruženja pitaju da li će neko biti odgovoran za to što BORS ne sprovodi gotovo ništa od programskih načela.

“Umjesto da BORS bude istinski bastion za borbu protiv načela u kojima je jedini cilj nestanak Republike Srpske, on je gotovo na isti način počeo da djeluje, ne vodeći računa ni o kome, ni o čemu, sem o interesu male grupe koja je okupljena oko Savčića”, tvrde iz Udruženja “Čast otadžbine”.

Iz Udruženja navode da je Savčiću “osnovna `vrlina` u životu bila da veoma brzo mijenja i mišljenja i šefove”.

“Posljednjih par godina jedini čovjek sa kojim nije imao mimoilaženja je Dragan Mektić. Nazivao ga je ratnim drugom, prijateljem, a u svrsi podrške njegovom političkom djelovanju”, dodaju iz Udruženja.

Udruženje “Čast otadžbine” moli članove Boračke organizacije Nevesinja da budu dostojanstveni, kao što su bili u ratu i da ostanu pri svom prijedlogu za predsjednika BORS-a, “a ne da se pred samo glasanje odreknu tog prava, bez obzira na ishod glasanja”.

“U protivnom, Vi gospodo borci, ako želite svi kolektivno u politiku sarajevske `elite` sa Mektićem, Komšićem, Izetbegovićem, neka Vam je sa srećom”, poručuju iz Udruženja.

Na Han Pijesku danas se održava redovna izborna skupština BORS-a na kojoj će biti birano rukovodstvo ove organizacije za naredne četiri godine.

Kandidati za predsjednika BORS-a su aktuelni predsjednik ove organizacije Milomir Savčić, član Predsjedništva BORS-a iz Prnjavora Vlado Živković, te predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a Vojin Gušić iz Nevesinja, potvrđeno je Srni u ovoj organizaciji.