Foto: SRNA

Na sastanku je naglašeno da će realizacija navedenih projekata znatno doprinijeti zaštiti životne sredine i poštovanju standarda koji se primjenjuju u oblasti u kojoj posluje ovo privredno društvo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sagovornci su se saglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije Republike Srpske, od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti Republika Srpska.

Višković je istakao je da je opredjeljenje Vlade Srpske da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje, kao i da će Vlada pružiti punu podršku realizaciji tih projekata.

Obje strane su na sastanku izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i uvjerenje da će ona biti nastavljena.

Delegacija “Zarubežnjefta”, koju je predvodio generalni direktor Sergej Kudrjašov, istakla je da ova kompanija ostaje u Republici Srpskoj i da želi da proširi poslovanje.

Naglasili su da je u Rafineriji nafte Brod trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj, i da će se trend rasta plata nastaviti, dodaje se u saopštenju.

S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika, kao što su to prenijeli pojedini mediji.

Predstavnici “Zarubežnjefta” poslali su jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže Republika Srpska.

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, ministar finansija Zora Vidović i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.