Prema saznanjima Avaza, nakon obavljnih razgovora, ranija lista od 15 kandidata za funkciju šefa Misije EU u BiH sužena je na tri, eventualno na pet.

Vigemark je od 1. marta 2015. godine na poziciji šefa Misije EU u BiH i, prema pravilima diplomatske službe EU /EEAS/, iscrpio je četvorogodišnji ambasadorski mandat, ali mu je on produžen.

Kada je riječ o kandidatima na ovu fukciju, Avaz napominje da je Ajhorstova, porijeklom iz Holandije, na poziciji zamjenika direktora EEAS-a za centralnu Aziju, zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku. U okviru trenutne pozicije zadužena je i za dijalog Srbije i Kosova.

Satler je ambasador Austrije u Albaniji, a tri godine vodio je Odjeljenje za Balkan pri austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Avaz navodi da Satler ima zavidne reference, te da u prilog njegovoj kandidaturi ide i to što su iz Austrije visoki predstavnik u BiH i komandant Eufora.

Prema pisanju ovog lista, Dobran dobro poznaje ovdašnje prilike budući da je iz ovog regiona, te da je nakon napuštanja rumunske diplomatije pristupio evropskim institucijama u kojima je bio na čelu niza odjeljenja Evropske komisije.