Foto: FoNet/ Nenad Djordjević

U Skupštini Srbije neke stvari se ne menjaju. Restoran je jeftin, glasa se na zvonce, a radikali psuju i vređaju. Ovog puta, na nišanu je bila ministarka Zorana Mihajlović.

Mihajlović nije prva žena koja je trpela napade poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke, podseća novinarka Vremena Jovana Gligorijević. Samo u poslednjih godinu dana, vređali su Mariniku Tepić, a okružili i pretili poslanici DS-a Aleksandri Jerkov. Gligorijević kaže – radikali će učiniti sve, ma koliko vulgarno bilo, kako bi dobili publicitet.

“Tužno je videti odraslog, zrelog čoveka, koji širi ružičaste gaće po parlamentu. Tužno je uopšte što se pojavljuje ženski donji veš u parlamentu, ali prosto, seksizam i druge vrste predrasuda koje su usmerene da diskredituju nekoga na osnovu ličnog svojstva je u suštini – uvek glup i neinteligentan”, rekla je novinarka “Vremena” Jovana Gligorijević.

Mizogini napadi na predstavnike vlasti, svojevremeno su izazivali oštru reakciju Srpske napredne stranke, ali – samo ponekad. Uvrede na račun predsednice Vlade Ane Brnabić na ulicu su izvele čitavu žensku mrežu vladajuće partije, a od lidera Dveri koga optužuju za napade na žene institucije su branile – i fizički.

Zbog sudbine Zorane Mihajlović, naprednjačka suza, po svemu sudeći nije kanula. Izostanak momentalne osude napada, novinaru Zoranu Sekuliću nameće pitanje – da li su radikali uslužna opozicija koju Srpska napredna stranka koristi kao batinu za unutrašnje obračune.

“Mi imamo najave koje traju već nekoliko meseci, da će SNS da “provetri” svoje redove. Tu sad imamo neku “igru prestola”, u kojoj je još nejasno ko će da otići a ko ostati, i onda eksterno imamo targetirane napade na pojedine ministre, u konkretnom slučaju Zoranu Mihajlović”, smatra novinar Foneta Zoran Sekulić.

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke, a nekad perjanica radikala, Aleksandar Martinović, kaže da apelovao na kolege iz partije Vojislava Šešelja da im glavna tema bude poseta predsednika Vučića Republici Srpskoj. Nisu ga poslušali, i napadima na ministarku, kaže, prevršili su meru.

“U politici je normalno i ponekad neizbežno da nekad upotrebite i neku težu reč, ali psovanje, seksualne aluzije, davanje ministrima poklona u vidu delova donjeg veša – to su stvari koje ne priliče Narodnoj skupštini”, rekao je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović.

Politika koju radikali baštine već gotovo trideset godina vrlo je štetna za društvo u celini, smatra Jovana Gligorijević, navodeći da su svojim delovanjem postavili paradigmu da je normalno ono što ni u kom slučaju ne bi smelo da bude. Delu javnosti je, kaže, od govora mržnje, nasilja i proterivanja, zanimljivije koga je Vojislav Šešelj uvredio, a šta je Milorad Mirčić širio u Skupštini.