Muškarca iz Bosne za kojeg se sumnja da je borac tzv. Islamske države pretresaju pripadnici Sirijske demokratske dnage (SDF) nakon što je napustio posljednju teritoriju pod kontrolom IDIL-a u Baghouzu, na sjeveru sirijske Deir Ezzor provincije 1. marta 2019. godine.

Fotoreporter Agencije France-Presse Bulent Kilic fotografisao je borce tzv. Islamske države koji su se predali, a među njima je, kako se navodi, i Bosanac sa fotografije čiji identitet nije otkriven.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju američku podršku, okružile su posljednju enklavu tzv. Islamske države istočno od Eufrata, mjesto Baghouz, već nekoliko sedmica.

Iako bi poraz boraca IDIL-a u Baghouzu predstavljao prekretnicu u borbi protiv Islamske države, pretpostavlja se da će radikalna grupa ostati značajna prijetnja po sigurnost u Siriji i u Iraku.

Sirijska vojska preotela je kontrolu nad Sukhnom od samoproglašene  Islamske države u 2017. nakon što je potisnula borce IDIL-a u centralnu Siriju.

Neki od njenih boraca ostali su, ipak, u pustinjskoj regiji i izvode napade na položaje i konvoje vladinih snaga, prenosi Reuters.