“Bez vladavine prava neće biti slobodnog i zdravog društva. Sva nastojanja za demokratski ili ekonomski razvoj nikada neće uspostaviti ni političku ni ekonomsku stabilnost sve dok pravo ne bude iznad svih”, rekao je Tomanović, u razgovoru za nedeljnik Vreme.Kako je dodao, “svi moraju da se stave pod pravo, i država kao pravno lice, i nosioci vladavine, svi gradjani”.

“Glavni razlog našeg nesamostalnog tužilaštva u zavisnih sudova je izvršna vlast. Ponižavanjem tužilaštva i sudova, predstavnici izvršne vlasti postaju oni kod kojih se dolazi po rešenje ili spas”, naveo je Tomanović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ne postoji mogućnost da se “tužilac mimo političke volje zainteresuje za bilo koju korupcionašku aferu unutar institucija”.

On je naveo i da je “centar moći u vaninstitucionalnoj maloj grupi, koja pokušava da čak i svoj model morala preslika na društvo”.

“Uopšteno govoreći, iznedrilo se patološko pravno ponašanje. Dakle, gledamo stvari koje su po svojoj pravnoj prirodi i toliko očigledno, apsolutno zabranjene. Orkestrirane kampanje u kojima nema granica nedozvoljenosti, od vredjanja, omalovažavanje, diskriminacije, diskvalifikacije, pretnji, laži, agresije, mržnje i tenzije postale su standard života”, rekao je Tomanović.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime