On je naveo da politika iz Sarajeva nije bila u korist Srpskoj.

“Potrebne su izmjene zakona, kao i nova ovlaštenja policiji, koji se bave pitanjima migranata”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik traži da organi nadležni za smještaj migranata, ne daju nikome azil, dok se politika pristupa tom problemu ne promijeni.

“Dugoročno, nije dobro ni po BiH formiranje kampova na teritoriji Federacije”, dodao je Dodik.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je izjavila da nema spremnosti niti kapaciteta da se smještaju migranti u Republiku Srpsku, čime je potvrđen raniji stav Vlade.

Podsjetila je da je određen broj pripadnika MUP-a Srpske već stavljen na raspolaganje.

“Mi nemamo pouzdanih podataka o broju migranata, nemamo ni uslova za njihov smještaj. Za ovo pitanje potrebna su i zakonska rješenja. BiH će morati da pooštri način dobijanja azila, ukoliko želi da postane iole normalna zemlja”, poručila je premijerka Srpske.

Sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovali su i ministar pravde Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.