Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su dosadašnje mjere Vlade koje se odnose na migrante dale razultata, a da nivo BiH nije radio u korist Republike Srpske i BiH kada je riječ o ovom problemu.

On je naveo da je novim zakonskim rješenjima ili izmjenama postojećih potrebno dati nova ovlašćenja policiji i da bi u narednom periodu trebalo da bude formiran rezervni sastav policije.

“U narednih nekoliko dana razmisliću i o formiranju službe nacionalne bezbjednosti jer Republika Srpska od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH nema koristi”, rekao Dodik nakon sastanka Koordinacionog tijela i dodao da će od nadležnih institucija na nivou BiH tražiti da više nikome ne daju azil jer je u najavi 20.000 zahtjeva za izdavanje azila.

Premijer Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema pouzdanih podataka o broju migranata, što je ogroman problem.

Ona je navela da je u kantonima u kojima su migranti prouzrokovan niz zdravstvenih i bezbjednosnih problema.

Sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovali su i ministar pravde Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.