Foto: SRNA

– Rekao sam doviđenja BiH, dobrodošao RSegzit, ali kada bi bili pošteni, bar oni koji ovo kritIkuju, primijetili bi da sam nakon toga rekao da je to jedno od mogućih kretanja i da bi najbolje bilo da se putem zaključaka dođe do toga da Ustavni sud BiH bude reformisan u skladu sa najboljim praksama EU. Sam ću politički stradati, ali neću biti grobar Srpske i našeg naroda – rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Srpske.

On je istakao da bi u svemu ovome Bošnjaci trebalo da imaju najveću odgovornost, ali oni veoma prepotentno nastupaju jer mogu putem kvaziinstrumenata nametnuti rješenja i upisati novi politički sistem.

– Srpska zemlja je ovo i grunt i nije probLem da je dijelimo sa bilo kim. Sve što je privatno u Srpskoj ostaje tako i Republika garantuje pravo na imovinu, kao što želi da sačuva svoju imovinu. Bošnjačka politička elita je prepotentna i čini mi se prepadnuta ovim što danas radimo i veliku nadu ulažu u one koji žele razbiti srpsko jedinstvo – rekao je Dodik i podsjetio da je učestvovao u formiranju Srpske i njene vojske.

Prema njegovim riječima, srpski narod i Republika Srpska ne smiju prihvatiti legalizovanje odluka visokih predstavnika.

– Vjerujem u naše jedinstvo, što je neophodno. Ne predlažem nikave ludačke stvari, nego one koje su realne, a može se vidjeti kako danas rade Škotska, Katalonija… – kaže Dodik.

On je naglasio da je najveći interes Srpske da bude iskazano jedinstvo u Narodnoj skupštini i da u četvrtak, 20. februara u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima Repbulike Srpske u zajedničkim institucijama bude dogovoreno kako će se djelovati.

– Ovdje je potrebno povući ručnu i dobra je stvar što su i politički predstavnici hrvatskog naroda prihvatili da budu dio podrške za odlazak stranih sudija. To je kvalitet koji možemo da iskoristimo, ne da bi bili protiv trećeg, nego da se manifestuje da dva konstitutivna naroda imaju primjedbe – rekao je Dodik i još jednom pozvao poslanike da budu jedinstveni.