Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik čestitao je na uspješno realizovanom projektu izgradnje hidroelektrane Bogatići-Nova.

– Ovo nije bilo lako uraditi, trebalo je izdvojiti skoro 20 miliona KM za ovaj projekat – rekao je Dodik prije presijecanja vrpce i svečanog puštanja u rad hidroelektrane.

Predsjednik Srpske je dodao da su projekti poput ovog plod odluka koje sadašnja vlast donosi, uprkos svim preprekama.

Dodik je istakao da je Republika Srpska država srpskog naroda, koji želi u miru, zajedno sa drugim narodima, da gradi i razvija Republiku.

Pozvao je sve građane da 5. oktobra dođu na otvaranje nove bolnice u Istočnom Sarajevu, kojem će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik je naglasio da Republika Srpska u posljednjih 15 kvartala bilježi rast veći od tri odsto. Podsjetio je na ulaganja Vlade u sve dijelove Srpske.

– I ovaj objekat hidroelektrane nije samo na korist sadašnjih, već i budućih generacija. Ovo je produkt naše odluke – rekao je Dodik.

Potpredsjednica Vlade i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je da su radovi izvedeni u skladu sa svim tehničkim procedurama.

– Ovo je naš resurs, potencijal, i mi sve resurse moramo da stavimo u službu Republike Srpske – rekla je Golićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je izgradnja HE Bogatići-Nova veliki projekat, rezulatat uspješnog i predanog rada preduzeća Elektrodistribucija Pale.

On je naglasio da projekti poput ovog donose korist svim građanima, kao i čitavom sistemu Elektroprivrede Srpske.

Đokić je rekao da je Vlada snažno podržala izgradnju hidroelektrane.

Istakao je da je sektor energetike u fokusu Vlade Srpske, te podsjetio na memorandum potpisan sa Vladom Srbije o gradnji dvije hidroelektrane.

Direktor Zavisnog preduzeća Elektrodistribucija a.d. Pale, Ljubomir Mrda, rekao je da je puštanje u rad HE Bogatići-Nova dobra vijest za ovo preduzeće, opštinu Trnovo, regiju i čitavu Republiku Srpsku.

Mrda je rekao da je ova hidroelektrana jedan od namodernijih objekata, u koji je uloženo znanje, pamet i novac i koji predstavlja uspjeh uprave preduzeća i svih zaposlenih.

On je podsjetio da je hidroelektrana izgrađena za godinu dana, te da ukupna vrijednost investicije iznosi 18, 5 miliona KM.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da HE Bogatići-Nova predstavlja kapitalan i najveći projekat za opštinu Trnovo poslije rata.

Hidroelektrana Bogatići-Nova izgrađena je na rijeci Željeznici, a investitor je preduzeće Elektrodistribucija Pale koje posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske.

HE Bogatići-Nova koristi prirodni resurs na istom potezu rijeke Željeznice kao i postojeća HE Bogatići, ali sa optimalnim kapacitetom i opremom visoke efikasnosti.

U izgradnju jednog od najvećih i najznačajnijih projekata u oblasti energetike na području sarajevsko-romanijske regije, Elektrodistribucija Pale uložila je 18,5 miliona KM.