Izvor: Tanjug / Rade Prelić

“Vlada mišljenje da je umrla vera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo božje, jedno veliko ohrabrenje”, poručio je Irinej. On je poručio da je jedini put “da se vratimo Bogu, crkvi svojoj, onoj vjeri i istini koju su živeli naši preci.” “Slavimo osam vekova autokefalnosti i 15 vekova ove crkve. Neka je blagosloven ovaj dan i svi koji ste prisutni, da manifestujemo našu veru i duhovni život koji nas je toliko podigao. Da se vratimo istini i neće nas Bog ostaviti. Neka je Bog sa vama”, rekao je patrijarh Irinej.

On je rekao da ovaj događaj nije samo radost Crne Gore, nego i “celog srpstva”. “Hvala Bogu sto mi je dao snage da prisustvujem ovoj velikoj duhovnoj radosti.

“Ovo nije samo radost Crne Gore, nego celog srpstva, ali i onih naših Srba raseljenih širom sveta”, rekao je Irinej. Mitropolit Amfilohije u besedi je kazao da je dolazak patrijarha veliki dar božiji. ”Ovde je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra II Tajnovidca”, rekao je mitropolit. Amfilohije je rekao da je narod sa velikom ljubavlju dočekao patrijarha. Predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod kroz teška iskušenja kroz koja prolazi.

Ovo je nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu. Poslednji put ove krajeve posjetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle. Irinej je avionom sleteo na tivatski aerodrom, a potom se uputio ka Podlastvi, gde je u 18 časova održana večernja služba sa svečanim dočekom, a potom se u 19 časova počela i svečana akademija, pišu Vijesti.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime