Foto: RTRS

Obraćajući se okupljenima Golićeva je rekla da je ovo pitanje koje se tiče, ne samo stanovnika ovog grada, nego svih građana Republike Srpske i BiH, ma gdje živjeli.

“Ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko metara od prirodnog bisera rijeke Une, naših kuća, pašnjaka, pčelinjaka. I to Hrvatska veoma dobro zna”, istakla je Golićeva.

Golićeva je napomenula da se ni za trenutak ne smije izgubiti iz vida da se na Trgovskoj gori predviđa izgradnja skladišta koje će prerasti u odlagalište, a kasnije možda i u centar odlaganja radioaktivnog otpada.

“Da li će Hrvatska tada biti u obavezi da primi po bilateralnim sporazumima nuklearni otpad drugih država?”, upitala je Golićeva.

Ona navodi da je apsurd to što je Hrvatska odbila prijedlog da se taj otpad odlaže na lokalitetu Vrbina u Sloveniji, jer se ta lokacija nalazi uz rijeku Savu, pa bi se mogao zagaditi vodozahvat iz kojeg se snabdijeva Zagreb.

“Želim da se naše glasno ne čuje u Hrvatskoj, posebno jer su ostala samo tri dana do sastanka predstavnika Hrvatske i Slovenije na kojem će biti odlučeno gdje će Hrvatska odlagati svoj dio otpada iz Nuklearne elektrane `Krško`”, rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da Srpska od svog stava neće odustati i neće dozvoli da njena budućnost i budućnost djece bude ugrožena.

Golićeva je rekla da nije zadovoljna radom zajedničkih institucija BiH kada je riječ o nastojanju da se spriječi odlaganje nuklearnog otpada ma Trgovskoj gori, podsjetivši da resorno ministarstvo od aprila 2015. godine šalje dopise ministarstvima tražeći veći angažman i jači pritisak na Hrvatsku.

“Ovo pitanje je intenzivirano u Sarajevu tek kada je tamo kao srpski član Predsjedništva BiH došao Milorad Dodik koji je na prvoj sjednici Predsjedništva stavio ovo pitanje na dnevni red”, navela je Golićeva.

Ona je izrazila zahvalnost Dodiku koji je, kako je navela, ekspresno reagovao i odlučno zatražio od Hrvatske da izuzme Trgovsku goru kao mjesto za odlaganje nuklearnog otpada.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske prije dvije sedmice donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Una” i na taj način zaštitila to područje opštna Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Ona je pozvala načelnike ovih opština da preuzmu zaštitu prirode Srpske i tako zvanično obilježe Park prirode “Una” i da zajedno kažu ne jer se Unom i životima ne trguje.

Golićeva je poručila da će Republika Srpska formirati pravni tim u vezi sa ovom problematikom, ali da se nada da će diplomatija uraditi svoje i da će u razgovorima sa vlastima Hrvatske ovaj problem biti riješen.

Ona vjeruje da će vlasti Hrvatske odustati od namjere za odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori jer je to u interesu ekologije, mira i suživota građana na ovim prostorima.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Denis Šulić poručio je da su se građani okupili na trgu u velikom broju da jasno kažu ne nuklearnom otpadu i uništavanju rijeke Une.

On je pozvao vlasti Hrvatske da odustanu od namjere da odlažu nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

 

Nakon završetka protesta na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu, građani su krenuli u protestnu šetnju prema mostu na rijeci Uni na granici sa Hrvatskom kako bi još jednom odlučno rekli ne izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj u neposrednoj blizini ovog grada.

Tokom protestne šetnje obustavljen je saobraćaj u centru grada, te u pravcu graničnog prelaza. Saobraćaj će biti preusmjeren i posebno regulisan.

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, predsjednik Skupštine tog kantona Agan Bunić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, te poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Denis Šulić.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja Park prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 ljudi u slivu ove rijeke.