screenshot: N1

“To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio”, rekao je Vučić novinarima na Trgu Republike u Beogradu i podsetio da je on jedini neposredno izabrani predstavnik građana, od kojeg niko nije dobio više glasova.

Vučić je rekao da ga predstavnici opozicije napadaju što je na televiziji pokazivao dokumente sa oznakama tajnosti “jer se plaše da bi on mogao da skine tu oznaku i na papirima koji se tiču njih”.

“Oni mene napadaju jer brinu šta bih još mogao da iznesem u javnosti o njima. Ja to nisam uradio. Ni posredno, došaptavajući novinarima, nikada. Uradio sam to samo u svom slučaju da bih pokazao o kakvim lažovima je reč”, rekao je on.

On je rekao da je iznenađen što niko posle tog prezentovanja dokumenata nije upitao kako je moguće da su službe prisluškivala njega, već se priča samo o tome da je pokazivao dokumenta sa oznakom tajnosti.

Predsednik je negirao da srpske službe prisluškuju opozicione lidere Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića i da oni to tvrde kako bi suštinu priče skrenuli na drugu stranu.

On je rekao da, dok je bio koordinator službi bezbednosti, nikada u novinama nisu objavljivani transkripti “za razliku od vremena vladavine demokrata kada je na dnevnom nivou 10-20 transkripata bilo objavljivano po raznim novinama”.

“Govore o urušavanju institucija oni u čije vreme nema nijedne instuticije koja nije bila urušena – od vojske do crkve, gde su iz BIA davali po novinama ko je pedofil, a ko nije. A o uništavanju svih naših službi i o uništavanju parlamenta da ne govorim”, rekao je on.

Vučić je negirao tvrdnje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da je on svojevremeno kupio opremu za prisluškivanje kako bi slušao svoje političke protivnike.

Vučić: Tadić bi trebalo da se stidi svojih reči

Vučić je negirao da se sastajao sa stranim obaveštajcima dok je bio u opoziciji, već su, kako je rekao, u pitanju bili “prvi sekretari i zamenici ambasadora”.

Vučić je komentarišući konferenciju za novinare bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića rekao, da Tadić “treba da se stidi svojih reči, s obzirom na to da se on sa tim ljudima sastajao mnogo više”.

Kazao je i da je Tadić “sve to pratio iz privatnog prislušnog centra koji se nalazio u Predsedništvu”, da bi potom bio premešten “na jedan splav”.

Vučić je ocenio kao “notornu laž” to da je Srbija pretvorila Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu u rusku vojnu bazu.

On je komentarišući izjavu predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rade Trajković o tome kazao da je “još jedna od laži Saveza za Srbiju”.

“Ne razumem hsiteričnu kampanju koju pojedini lideri Saveza za Srbiju vode protiv Rusije”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Upitan o izjavi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da bi rado išla na koncert Marka Perkovića – Tompsona povodom godišnjice “Oluje”, Vučić je kazao da je za Hrvatsku to “radostan dan”, ali “za nas je jedan od najtužnijih i mi ćemo ga obeležiti kako dolikuje”.