screenshot N1

zjava ministra Nenada Popovića, pa reakcija predsednice Vlade… i tu se, barem za sada, u javnosti završila priča državnih zvaničnika o varnicama zbog evrointegracija i briselskog dijaloga.

Čak i štampa dan kasnije ignoriše verbalni sukob u Vladi Srbije. Sličnih nesuglasica bilo je i ranije, a završavale su se bez velikih promena u ministarskim redovima.

Počelo je saopštenjem i sažetkom na Tviteru – kao smrt viđena očima ministra Nenada Popovića.

“Briselski sporazum je mrtav. Na svakom mestu moramo da osporavamo lažnu državnost Kosova”, poručio je Popović.

Hoće li novi sukob premijerke Brnabić i ministra Popovića oko ključne teme – opredeljenja Srbije za evropske integracije – proći poput svih dosadašnjih čarki – bez ikakvih posledica? Analitičari za N1 kažu da ne veruju da će doći do promene statusa ministra Popovića, ali i da “sve zavisi od volje jednog čoveka”.

Izjava ministra Nenada Popovića, pa reakcija predsednice Vlade… i tu se, barem za sada, u javnosti završila priča državnih zvaničnika o varnicama zbog evrointegracija i briselskog dijaloga.

Čak i štampa dan kasnije ignoriše verbalni sukob u Vladi Srbije. Sličnih nesuglasica bilo je i ranije, a završavale su se bez velikih promena u ministarskim redovima.

Počelo je saopštenjem i sažetkom na Tviteru – kao smrt viđena očima ministra Nenada Popovića.

“Briselski sporazum je mrtav. Na svakom mestu moramo da osporavamo lažnu državnost Kosova”, poručio je Popović.

Ministra bez portfelja koji tvrdi da je, zbog “farse sa Haradinajem”, hapšenja Srba i “nasrtaja na teritoriju Kosova”, jasno da evropskih integracija više nema – hitro je prekorila Ana Brnabić, predsednica Vlade čiji je član.

“Svaki ministar u Vladi je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju su slobodni da je napuste”, kazala je Brnabić.

Dan kasnije, iz redova Srpske narodne partije Nenada Popovića stiže poruka da su spremni da napuste Vladu ako nekome smeta to što brane Kosovo i Ustav.

I to nije prvi put da sevaju varnice između dvoje državnih funkcionera. Maja prošle godine, posle spora sa Popovićem oko uvoza gej slikovnica, Brnabić je sednicu na kojoj je došlo do verbalnog sukoba ocenila kao najteži dan od kako je na čelu Vlade. Iako je u razgovoru sa Vučićem tada na stolu bila i njena ostavka, on za to nije hteo ni da čuje.

Koji bi, međutim, sada mogao da bude epilog trzavica koje podsećaju na one s početka godine, kada je razgraničenje zateglo odnose Popovića i ministra Dačića?

Isti, smatra predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

“S obzirom da je slična situacija bila u februaru ove godine i da nije bilo nikakvih značajnijih posledica, ne verujem ni da će sada posle ove izjave biti neke suštinske promene i promene statusa ministra Popovića”, ocenjuje on.

Novinar i pisac Dušan Miklja, s druge strane, kaže da mu se čini da “sve zavisi od volje jednog čoveka”, a da su svi drugi prenosioci poruka.

A da je Miklja na dobrom tragu svedoči i dva dana stara izjava predsednika Aleksandra Vučića o kaznama za one koji misle da su jači od sistema.

“Ministri posle izbora, kad budu shvatili da više nisu ministri, a neki i pre izbora u smislu kandidatura za predstojeće izbore”, kazao je Vučić za Televiziju Prva.

I dok se u polemiku, kako je to i ranije bio slučaj, ne uključe ostali ministri, pa i sam šef države, hitnu Popovićevu smenu zatražili su LDP i LSV. Prvi apelom na premijerku da oštrije reaguje – jer iz usta Popovića, kažu, govore njegovi nalogodavci iz Rusije koji zagovaraju napuštanje pregovora i evrointegracija. Drugi jer smatraju da je ruski lobista koji nanosi štetu državi i njenim građanima.

Da Rusija ima interes ili da u potpunosti obustavi ili da uspori evropske integracije Srbije, smatra i Dragan Đukanović, ali dodaje: “Gospodin Popović ima izvesne političke veze u samoj Moskvi, ali mislim da je u ovom trenutku prerano govoriti da je to otvorena intencija Rusije da preko njega to uradi”.

Neobičan, ali ne i neviđen istup ministra za inovacije, Dragan Đukanović vidi kao lošu poruku u vezi sa strateškim spoljnopolitičkim opredeljenjem Srbije ka evrointegracijama.