Preduzeće TRB danas je na Sajmu u Beogradu predstavilo dva serijska modela oklopnog vozila “despot”, uključujući i unaprijeđenu verziju.

Serijski modeli ovog vozila koristiće i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, a kvalitet “despota” danas je na štandu Republike Srpske provjerio je i ministar Dragan Lukač.

Prototip oklopnog vozila “despot”, od predstavljanja 9. januara za Dan Republike, usavršen je i pretrpio je 52 izmjene, a najznačajnije su funkcionalne izmjene, od rampe za ulaske, preko oružarnica, te otvora za evakuaciju.

TRB će na Sajmu predstaviti i liniju municije, koja je najunosniji segment poslovanja tog preduzeća, pištolj “RS 9”, a posjetioci će imati priliku da vide i mašine za humanitarno deminiranje.

U Beogradu je danas počeo Sajam naoružanja i vojne opreme “Partner” na kojem će nastupiti 128 izlagača, među kojima i iz Republike Srpske i BiH. Među izlgačima iz Srpske, osim TRB, na Sajmu su i banjalučki “Kosmos” i bijeljinski “Orao”.

Na Sajmu “Partner”, koji je najznačajna manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi, nastupiće 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, NJemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, BiH – Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Bjelorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator JP “Jugoimport SDPR”, a izvršni organizator Beogradski sajam.