foto: SRNA
Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto, ističući da Vlada u sadašnjem i prošlom mandatu vodi maksimalnu brigu o penzionerima.
Višković je pojasnio da će vanredno povećanje julske penzije uslijediti na osnovu procjena Ministarstva finansija Srpske.”Kad god priliv u budžetu bude rastao, mi ćemo ići sa povećanjem penzija”, rekao je Višković tokom pauze sjednice Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske u Banji Vrućici kod Teslića.

On je podsjetio da je u januaru izvršeno redovno usklađivanje penzija za 2,17 odsto.

Višković je naveo da su penzije u Srpskoj niže u odnosu na zemlje u regionu zbog toga što je u penzioni sistem prihvaćen veliki broj građana koji u određenim momentima nisu ni ispunjavali propisane uslove.

“Naša penzija za 40 godina radnog staža u prosjeku iznosi 550 KM, što je više od 60 odsto u odnosu na prosječnu platu. Međutim, naša ukupna prosječna penzija je 375 KM i ona je na nivou od 42,5 odsto”, pojasnio je Višković.

On napominje da se mora prihvatiti činjenica da, kada se uzme ukupan broj penzionera i njihove godine, penzioner u Republici Srpskoj u prosjeku ima 29 godina radnog staža, dok je taj broj u svim evropskim državama preko 40.

Višković je istakao da je ponosan što se svim tim ljudima izašlo u susret i pomoglo, s obzirom na to da je riječ o jedinim primanjima kojima su izdržavali svoje porodice.

On je najavio da Srpska prvi put u svoj sistem uvodi model prema uzoru na Srbiju, prema kojem će direktor Fonda napraviti pravilnik na osnovu kojeg će biti omogućeno banjsko liječenje penzionerima koji imaju zdravstvene probleme i mala primanja.

“Udruženje penzionera će slati prijedloge Fondu PIO, koji će raspolagati sredstvima koja će obezbijediti Vlada. Želimo da tako ovoj kategoriji penzionera omogućimo i tu vrstu pomoći”, naglasio je Višković.