Stejt Departmentu primili su ih Ketlin Larkin iz deska za BiH i Kolin Kliri, Direktor za energetsku diplomatiju za Evropu u Stejt Departmentu.

Baštinac i Milunović su upoznali američke zvaničnike o stanju u energetskom sektoru Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i o aktivnostima Vlade Republike Srpske u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom za jugoistočnu Evropu u cilju usaglašavanja legislative sa Trećim Energetskim paketom.

Delegacija Srpske u posjeti Stejt departmentu (Foto: RTRS)

Foto: RTRS

Imajući u vidu da Republika Srpska ima značajan energetski potencijal, ovom prilikom prezentovani su projekti, u cilju privlačenja američkih investicija. Na sastanku su posebno naglašeni budući razvojni planovi Elektroprivrede Republike Srpske i mogućnosti investiranja u projekte zelene energije.

Baštinac je informisao direktora Klirija da je Vlada Republike Srpske potpisala Memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom  New Generation Power iz Cikaga o razvoju projekta Reverzibilne elektrane Buk Bijela kapaciteta 600 MW i investicione vrijednosti 370 miliona evra. On je američke zvanicnike upoznao i sa tim da će se delegacija Republike Srpske u sklopu posjete SAD sastati i sa investitorom, predstavnicima Svjetske banke i Njujorške berze, koji su izrazili interes za finansiranje pomenutog projekta.

Delegacija Srpske u posjeti Stejt Departmentu (Foto: RTRS)

Foto: RTRS

Govoreći o opredjeljenju Elektroprivrede Republike Srpske, Milunović je posebno naglasio proces reorganizacije ERS-a u skladu sa Trećim energetskim paketom, koja treba da omogući bolje pozicioniranje kompanije u regionu i konkurentniji rad na otvorenom tržištu.

Predstavnici američke administracije su izrazili zadovoljstvo sastankom i spremnošću Vlade Republike Srpske i Elektroprivrede da ih informiše o budućim aktivnostima i razvoju saradnje sa američkim kompanijama u energetskom sektoru.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime