Ružica Јukić (Foto: avaz.ba)

Јukićeva je navela da je Mektićev posljednji upad bio spin sa vehabijama i Konzulatom Hrvatske, kada su lažno prijavljeni da su izvršili krivično djelo konzul Ivan Bandić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić i novinar Mato Đaković.

– Taj predmet je završen i nijedan dokaz nije upućivao na njih, niti je neko potvrdio priču odlazećeg ministra, koji je načinio veliku štetu ne samo tim osobama, nego i odnosima dvije države – rekla je Јukićeva za Glas Srpske.

Ona je dodala da je to poslije posjete direktora CIA sve naglo nestalo kao tema iz javnosti, te podsjetila da Mektić čak nije održao ni najavljenu konferenciju za novinare za vrijeme te posjete.

Govoreći o miješanju ambasada u donošenje zakona o VSTS, Јukićeva je istakla da je pomoć za postizanje što veće efikasnosti u pravosuđu dobrodošla, te napomenula da je poznato koliko EU i USAID ulažu u pravosuđe, ali je naglasila da to ne znači da imaju pravo da se miješaju u imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, niti da utiču na postupke pred pravosudnim institucijama.

– Ako strana ambasada sugeriše izbor nekog kandidata, onda znam da to nije njihov stav, jer oni ne znaju tu osobu, nego nekoga domaćeg koji je lobirao kod njih za to i ja se tom kandidatu protivim – rekla je Јukićeva.

Kada je riječ o neusvajanju revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Јukićeva je rekla da će to znatno usporiti rješavanje ovih predmeta, te ocijenila da je manje složene predmete odmah trebalo prebaciti na entitetska pravosuđa, jer bio sigurno bili riješeni.

– Ovako su ti predmeti su ostavljeni da čekaju, a mnogi neće ni doživjeti epilog s obzirom na to da će umrijeti neki optuženi ili svjedoci – dodala je Јukićeva.