“Što se tiče nas i mog ličnog stava, nikad nikakav centar neće biti tamo gdje su Srbi nekada živjeli i gdje su povratnici. Što se tiče srpskih predstavnika u Savjetu ministara, oni to neće dozvoliti”, tvrdi Јović.

On je naveo da je već kontaktirao srpska udruženja, ali i Ministarstvo bezbjednosti i da će, ukoliko bude pravljen centar za smještaj ilegalnih migranata, on biti blizu granice sa Hrvatskom.

Јović smatra da su najave da će u većinski srpskom mjestu Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca biti smješteni ilegalni migranti, “čisto politička priča koju je neko pustio” i da ima informacije “kao da neki pokušavaju prebacivanjem migranata namjerno da izazovu krizu”.

Predsjednik Opštinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić rekao je da delegacija opštine, koja se danas sastala sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Draganom Mektićem, nije prihvatila prijedlog da EU finansira privremeno šatorsko naselje u mjestu Polje u Velikoj Kladuši do izgradnje migrantskog prihvatnog centra u Medenom Polju.

Predsjednik Saveza srpskih zavičajnih udruženja “Zavičaj” Brane Pećanac izjavio je da bi smještaj migranata u srpskim selima u FBiH mogao da ugrozi ostanak Srba na tim prostorima, što se ne smije dozvoliti.

Pećanac ističe da je veliki priliv migranata iz afroazijskih zemalja u BiH i plan za njihov smještaj na područja u FBiH gdje žive Srbi dobro smišljen i projektovan.