– Komemoracija Blajburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske je snažna politička poruka u funkciji istorijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice – izjavio je Јosipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor.

On je naveo da su za to zajedno odgovorni HDZ, premijer Andrej Plenković, crkva i desni politički krugovi.

Dodao je da su njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski predsjednik Zoran Milanović stvari postavili u ispravan kontekst, prenosi Hina.

– Zna se ko je bio ko u ratu, ko borac za slobodu i pravdu, a ko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se ko je bio na strani svjetla, ko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva – rekao je Јosipović.

Dodao je da vernici i njihova crkva imaju pravo i treba da mole za duše ubijenih, ali da je problem kada se to manifestuje izvan konteksta uz slanje “opasnih političkih poruka“.

Smatra da je posebno opasno kada se tako nešto praktikuje u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, “koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima“ i koja je i danas, kako je rekao, opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i današnje generacije pamte.