Јokić je posljednji put za reprezentaciju Srbije nastupio na SP u Kini 2019. godine, a srpska selekcija je tada zauzela peto mjesto.

On je sa reprezentacijom Srbije osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Srpski košarkaš je bio najkorisniji igrač NBA lige 2021. i 2022. godine.

– Redovno razgovaramo sa svim kandidatima, pratimo njihove igre baš kao i različite situacije u kojima se nalaze pri kraju veoma zahtjevne klupske sezone. Naročito je kompleksna situacija u vezi prva dva meča koji nas očekuju, protiv Letonije i Belgije, i tu je veoma važno međusobno razumijevanje i strpljenje. Ono što je izvjesno, to je da NBA igrači imaju ograničenje kada je u pitanju maksimalan broj dana koje mogu provesti sa nacionalnim timom tokom jednog ljeta – rekao je direktor srpskog muškog nacionalnog tima Dragan Tarlać.

On kaže da je zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića takva da zahtijeva strpljenje.

– Učešće u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacioni prozor u avgustu je potvrdio Nikola Јokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom. Sa druge strane, zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahtijeva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kada će to biti nije do kraja izvjesno, jer procjene na današnji dan mogu biti samo okvirne. Sa svim ostalim kandidatima smo takođe u redovnom kontaktu, pratimo i razgovaramo o planovima sa zajedničkim ciljem, a to je da naša reprezentacija u svakom trenutku bude najjača moguća – poručio je Tarlać.

Srbija će 30. juna u Rigi igrati protiv Letonije u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a onda tri dana kasnije srpska selekcija će se sresti sa Belgijom u Nišu.

Krajem avgusta slijedi nova runda kvalifikacija za SP u novoformiranoj grupi gdje će se Belgiji, Letoniji i Srbiji pridružiti timovi Velike Britanije, Grčke i Turske.

Srbija će potom igrati na Evropskom prvenstvu, koje je na programu od 1. do 18. septembra 2022. 

Izabranici Svetislava Pešića u grupi su sa Češkom, Poljskom, Izraelom, Holandijom i Finskom.