U želji za preispitivanjem granica između pozorišta i filma i postavljanjem pitanja da li one uopšte postoje, odlučeno je da slogan trećeg po redu Јesenjeg pozorišnog festivala bude “Pozorišni Kustendorf”.

Ali ne samo zbog toga. Ove godine festival u studentskom takmičarskom programu, a po uzoru na svog starijeg brata Kustendorf, postaje internacionalan, što će i nastaviti da bude u godinama koje dolaze.

Takođe, Mećavnik će ugostiti i ansambl NP Sombor sa predstavom “Kad bi Sombor bio Holivud” rađenom u stilu nemog filma kao i predstavu BDP-a “Crna kutija“”inspirisanu velikim italijanskim filmskim hitom “Savršeni stranci“”

Emir Kusturica, osnivač festivala, održaće radionicu na temu filma i pozorišta, budući da se više nego uspješno bavio i jednim i drugim medijem.

U takmičarskom programu ove godine biće četiri predstave, tri sa akademija iz Srbije i jednom iz Rusije koje se bore za nagradu “Zlatni list”. Državna pozorišna akademija iz Јaroslava, Rusije takmičiće se sa predstavom “Slon”, Aleksandra Kopkova, Akademija umetnosti Beograd sa predstavom “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” Dejana Dukovskog, Fakultet dramskih umetnosti Beograd odigraće “Pošto gvožđe”, Bertolda Brehta dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom “Dok čekamo Godoa”, po kultnoj drami Semjuela Beketa.

Selekcija festivala povjerena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću koji iza sebe ima više uspješnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.