Dragomir Anđelković

Anđelković je izrazio uvjerenje da je realno doći do takvog rješenja, jer je takva vrsta saradnje između SNSD-a i SDS-a funkcionisala i ranije.

Prema njegovim riječima, nesumnjivo je da svi Srbi u Republici Srpskoj isto žele kada je riječ o nacionalnom interesu i da zato postoji potreba da se srpski blok potpuno homogenzijue.

– Zvanični Beograd želi što jaču Republiku Srpsku i bitno mu je da se smanje tenzije, jer što je Srpska iznutra složnija, to je manji prostor za strane pritiskem- ocijenio je Anđelković za EuroBlic.

Politički analitičar Cvjetin Milivojević kaže da, kada je Savez za promjene protekle četiri godine u Sarajevu mogao da bude u koaliciji sa pobjednicima u hrvatskom i bošnjačkom biračkom tijelu – SDA i HDZ BiH, ne vidi razlog zašto ne bi mogao biti i sa pobjednicima u Srpskoj.

– Kada bi se ostavile sve negativne emocije iz predizborne kampanje po strani, onda bi potez SDS-a u približavanju SNSD-u bio zdravorazumski prilaz jedne ozbiljne političke stranke. Evidentno je da unutar SDS-a postoji opcija koja je za koaliranje sa SNSD-om i da to nisu ljudi za potcjenjivanje – rekao je Milivojević.

Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović smatra je bolje napraviti pravo srpsko jedinstvo na oba nivoa, jer bi se time dokazalo da Republika Srpska stoji iza svih odluka u Sarajevu.