Foto: SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da je ovo jedan od najtežih trenutaka nakon Dejtona, te dodao da Srpska neće dozvoliti razgradnju.

– Izvršni komitet SNSD-a ostaje snažno pri podršci odlukama NSRS. Smatramo da je neophodno da se dođe do poštovanja Ustava u BiH, te da se radi na održavanju sastanaka sa svim političkim partijama. Za to je zadužena popredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, da izvrši kordinaciju sa političkim partijama u Srpskoj i to preko vikenda, a Nikola Špirić i Radmanović imaju taj isti zadatak sa partijama u Federaciji BiH – naveo je on na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Naglasio je da će SNSD u narednih 10 dana održati opštinske i gradske odbore kako bi se informisali o svemu.

– Zadužili smo Radovana Viškovića da finalizira dogovore sa Mićom Mićićem – dodao je Dodik.

Istakao je da treba očuvati jedinstvo.

– Tumačenje Ustavnog suda je slobodno bez ikakvog pravnog osnova. Sve je imalo jasnu namjeru razgradnje Republike Srpske. Pokušavaju plasirati kako Republika Srpska radi nešto mimo standarda – dodao je on.

Dodik je naglasio da je Srpska zato predložila zakon koji će ići u proceduru.

– Ne možemo da garantujemo da će biti usvojen, ali će biti osnova za političku i javnu raspravu. Predložili smo neka rješenja, ali postoje i neke dileme. Svi subjekti mogu da djeluju svojim amandmanima na taj prijedlog – izjavio je Dodik.

Dodik je istakao da je Ustavni sud BiH sebi pribavio ovlaštenja koja nema nijedan drugi ustavni sud u svijetu