11.08 – Potpredsjednik Dojče Telekoma Borislav Tadić predstavio je najnovija dostignuća u oblastima inovacija.

Borislav Tadić (Foto: RTRS)

Borislav Tadić (Foto: RTRS)

10.40 – Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, obraćajući se na Forumu izrazila je zadovoljstvo što već drugu godinu prisustvuje ovom skupu.

– Privredni rast i jaka ekonomija dolaze tek kada imamo stabilnost i mir i to je ono što je potrebno regionu. Vlada Srbije donijela je odluku o tome da Srbija Srpskoj u ovoj godini uplati sredstva od 9,3 miliona evra za rekonstrukviju mnogih objekata širom Srpske, škola, vrtića, za izgradnju puteva  – istakla je premijerka Srbije, dodavši da četvrta industrijska revolicija i vrijeme digitalizacije znači više novca i bolji kvalitet života građana.

Ana Brnabić (Foto: RTRS)

Ana Brnabić (Foto: RTRS)

10.25 – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, nakon što je pozdravila sve prisutne i organizatore Foruma, istakla je da su promjene u društvu toliko upečatljive da je potrebno vidjeti u kom pravcu treba ići dalje.

– Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naš svijet ide u novom pravcu, omogućava novi način komunikacije i stoga se treba odrediti kako ukorak s novim dostognućima, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da su mnoge stvari uveliko i bespovratno prevaziđene.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

10.15 – Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac na početku govora se zahvalio predjednici Srpske Željki Cvijanović i predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pokroviteljstvu.

On je istakao da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju odvojiti dodatnu energiju da bi uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

– Evropska komisija je 2016. godine predstavila planove i programe za podršku digitalizacije evropske industrije. Tada je procijenjeno da će se digitalizacijom tokom pet godina povećati godišnji prihod evropskog industijskog sektora za više od 110 milijardi evra. U EU je do 2030. godine planirano da se investira 350 milijardi evra u industriju 4.0. To nam nedvosmisleno govori o velikoj posvećenosti digitalizaciji zemalja članica EU – rekao je Grabovac.

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)

Tema ovogodišnjeg foruma je “Ekonomija novog doba, inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Ovom ekonomskom događaju koji se održava danas i sutra na Јahorini, prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, te potpredsjednik Dojče Telekoma Borislav Tadić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime