11.08 – Potpredsjednik Dojče Telekoma Borislav Tadić predstavio je najnovija dostignuća u oblastima inovacija.

Borislav Tadić (Foto: RTRS)

Borislav Tadić (Foto: RTRS)

10.40 – Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, obraćajući se na Forumu izrazila je zadovoljstvo što već drugu godinu prisustvuje ovom skupu.

– Privredni rast i jaka ekonomija dolaze tek kada imamo stabilnost i mir i to je ono što je potrebno regionu. Vlada Srbije donijela je odluku o tome da Srbija Srpskoj u ovoj godini uplati sredstva od 9,3 miliona evra za rekonstrukviju mnogih objekata širom Srpske, škola, vrtića, za izgradnju puteva  – istakla je premijerka Srbije, dodavši da četvrta industrijska revolicija i vrijeme digitalizacije znači više novca i bolji kvalitet života građana.

Ana Brnabić (Foto: RTRS)

Ana Brnabić (Foto: RTRS)

10.25 – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, nakon što je pozdravila sve prisutne i organizatore Foruma, istakla je da su promjene u društvu toliko upečatljive da je potrebno vidjeti u kom pravcu treba ići dalje.

– Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naš svijet ide u novom pravcu, omogućava novi način komunikacije i stoga se treba odrediti kako ukorak s novim dostognućima, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da su mnoge stvari uveliko i bespovratno prevaziđene.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

10.15 – Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac na početku govora se zahvalio predjednici Srpske Željki Cvijanović i predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pokroviteljstvu.

On je istakao da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju odvojiti dodatnu energiju da bi uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

– Evropska komisija je 2016. godine predstavila planove i programe za podršku digitalizacije evropske industrije. Tada je procijenjeno da će se digitalizacijom tokom pet godina povećati godišnji prihod evropskog industijskog sektora za više od 110 milijardi evra. U EU je do 2030. godine planirano da se investira 350 milijardi evra u industriju 4.0. To nam nedvosmisleno govori o velikoj posvećenosti digitalizaciji zemalja članica EU – rekao je Grabovac.

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)

Tema ovogodišnjeg foruma je “Ekonomija novog doba, inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Ovom ekonomskom događaju koji se održava danas i sutra na Јahorini, prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, te potpredsjednik Dojče Telekoma Borislav Tadić.